Kada će Zrenjaninci dobiti pijaću vodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2022, 20:31

Kada će Zrenjaninci dobiti pijaću vodu

Vanredno je zasedala zrenjaninska skupština, na kojoj su usvojene tri tačke dnevnog reda koje su se ticale rešavanja problema pijaće vode na teritoriji grada Zrenjanina. Na sednici je usvojen projekat vezan za prečišćavanje vode za piće i data je saglasnost da prečišćavanje sprovodi firma Pannonian Water iz Beograda.

Voda iz česme u Zrenjaninu zabranjena je za upotrebu od 2004. godine zbog povećane koncentracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << arsena, i od tada se pokušava rešiti ovaj problem. 2017. godine izgrađena je i fabrika vode, iz koje tadašnji investitor nije uspeo da obezbedi zdravu pijaću vodu za Zrenjanince. Ugovorom koji se potpisuje sutra u Vladi Republike Srbije, investitor se obavezuje da doradi i ponovo opremi upravo ovu fabriku.

“Investitor je u pregovorima da angažuje Institut Jaroslav Černi najreferentniju ustanovu u našoj državi koja se tiče rešavanja problema sa pijaćom vodom, takođe mi smo angažovali struku, iza nas stoji Vlada Republike Srbije, investitor ulaže 18 miliona evra u ovaj projeka ” izjavio je Simo Salapura gradonačelnik Zrenjanina.

Problem zdrave pijaće vode u prethodnom periodu se rešavao na sistematičan način, u četiri mesne zajednice koje su imale najstariju vodovodnu mrežu zamenjene su cevi, nabavljeni su mernoregulacioni uređaji, a sledi i modernizacija i automatizacija izvorišta.

“Novi pristup je podrazumevao da sagledamo celokupan sistem vodosnabdevanja na teritoriji grada Zrenjanina, ne samo fabriku kao jedan deo, jednu kariku tog sistema nego naša izvorišta, bunare, naše vodovodne cevi, i na kraju do samih korisnika vodomeri” dodao je Salapura.

Ugovor sa investitorom grad Zrenjanin potpisuje sutra uz podršku Vlade Republike Srbije,a plan lokalne samouprave jeste da se do prvog kvartala 2024. godine skine zabrana upotrebe vode za piće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.