Humanitarna akcija za đake iz Leška

Izvor: RTS, 02.Apr.2019, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarna akcija za đake iz Leška

Učenici Poljoprivredne škole iz Leška boravili su u Zrenjaninu gde su se upoznali sa razvojem učeničkog zadrugarstva. Oni su bili i gosti Botoša, gde su meštani za njih priredili bogat program i organizovali humanitarnu akciju za pomoć školi.
Umesto u Bačkoj Palanci gde je završila osnovnu školu, Mia Avramović se opredelila da srednju školu upiše u Lešku na Kosovu i Metohiji. Sada planira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da nastavi školovanje na Poljoprivrednom fakultetu u istom mestu.
 
"Odlazila sam tamo za raspust kod babe i dede i nekako mi se svidelo sve to. Njihova priča, istorija, sve to bilo mi je vrlo fascinantno i zanimljivo i onda kad sam čula da tamo ima poljoprivredna škola bez razmišljanja sam to stavila prvo na listu želja", kaže Mia Avramović, učenica.
Srednja poljoprivredna škola u Lešku je svojevremeno radila u Prištini, a 1999. preselila se u Aleksandrovac i potom na sadašnju lokaciju.
"Dugo vremena nakon bombardovanja morali smo da se selimo i normalno onda sve smo nakon toga morali iznova da krenemo počev od objekata, mehanizacije, prostora nastave i tako dalje", kaže Srđan Kiković, profesor Poljoprivredne škole Priština-Lešak.
Učenici i nastavnici iz Leška bili su gosti sela Botoš. Stekli su ovom prilikom nove prijatelje, među kojima je i Fakultet za menadžment.
"Mi smo dali dve stipendije školi. Ona će odrediti koji su to kandidati i oni će se školovati ovde u Zrenjaninu. Dakle mi smo želeli na ovaj način prvo da podržimo vezu koju ima grad Zrenjanin sa Leškom", navodi Goran Kvrgić, dekan Fakulteta za menadžment.
Na početak prijateljstva Zrenjanina, Botoša i Leška podsećaće i sadnice koje su zajedno zasadili domaćini i gosti u parku pored osnovne škole. Najavljena je skora poseta Botošana Kosovu i Metohiji.
Branislav Lazić, iz MZ Botoš kaže da su oni malo selo velikog srca: "I mi ćemo u vrednosti pet hiljada eura donirati šta je potrebno školi i našoj braći na Kosovu."
Posetu Banatu učenici i nastavnici iz Leška su završili su sportskoj hali u Botošu, gde su posmatrali meč veterana Crvene Zvezde i domaćeg Omladinca.
Pogledaj vesti o: Bačka Palanka,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.