Izvor: Radio 021, 19.Mar.2019, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanka smanjuje stan da bi izbegla plaćanje grejanja

Vesna Nedeljković je juče započela radove na smanjivanju svog stana u Zrenjaninu.

Ona misli da će, ako smanji veličinu svog stana i zidom ogradi jednu zaostalu cev, izbeći dažbine za grejanje koje mora da plaća, iako se isključila s toplovodne mreže kojom gradska toplana distribuira toplotu, piše Politika.

Problemi sa grejanjem u Zrenjaninu počeli su da se gomilaju kada je Toplana sa obračuna potrošnje energije po kvadratu stambene površine prešla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na plaćanje po utrošku energije, gde su neki vlasnici uveli takozvane delitelje toplote čijim očitavanjem se utvrđuje potrošnja energije ili se očitavanje vrši u podstanicama za više stanova.

Uhodavanje novog načina naplate koje još uvek traje izazvalo je niz negativnih reakcija građana i niz protesta pre svega zbog visokih računa koji su stizali do građana. Neki su protestovali, a neki su se i isključili sa mreže. Kada je ta pojava dobila zabrinjavajuće razmere, Skupština grada Zrenjanina je uvela propise po kojima se korisnik grejanja može isključiti sa mreže, ali mu trajno ostaje obaveza da plaća takozvani fiksni deo koji plaćaju svi potrošači, bez obzira na potrošnju, pa čak i oni koji su se skroz isključili sa mreže.

Ta skupštinska odluka pogodila je i Vesnu Nedeljković, koja živi na Bulevaru Veljka Vlahovića u Zrenjaninu. Ona se isključila sa mreže, a pre toga je dobila potrebnu saglasnost stanara. Tako je postupilo i još šest vlasnika stanova u toj zgradi, a ona je, kažu, zakasnila nekoliko meseci i, za razliku od njih, trajno mora da plaća grejanje koje nema. Ona pokazuje sve prerezane cevi i veliku TA peć, kojom se greje već nekoliko godina. Međutim, postoji jedna vertikalna cev od dva i po metra u hodniku, koja preko zime bude donekle topla. Tražila je da tu cev uklone jer je potpuno bespotrebna i ne funkcioniše, ali to oni koji održavaju grejanje i podstanicu neće da urade.

Vesna misli da je to razlog što joj izdaju račune, pa je zatražila da i tu cev odseku. Međutim, to se ne dešava. Stoga je odlučila da cev zazida i smanji stan za jedan kvadrat. Radovi su juče već počeli. Vesna je pre desetak godina, kao tehnološki višak, ostala bez posla, pa prihode ostvaruje kao sezonski radnik na crnogorskom primorju.

Pre odluke da zazida spornu cev, Vesna se žalila na razne adrese ali, prema njoj, pravde nema. Do sada je platila više od 80.000 dinara, a nešto od toga preko izvršitelja.

Na njenu stranu je stala građanska organizacija "Preokret", koja je Skupštini Zrenjanina uputila zahtev da promeni propis koji je, prema njima, uperen protiv građana i oni ga smatraju neustavnim.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.