BELEF Sluga dvaju gospdara večeras u Ateljeu 212

Izvor: Blic, 23.Jun.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BELEF "Sluga dvaju gospdara" večeras u Ateljeu 212

Večeras u 20 časova u Ateljeu 212, u okviru 25. BELEF-a biće održana beogradska premijera predstave "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija u režiji Borisa Liješevića, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog sada (koprodukcija sa Budva grad teatrom i Narodn pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin).

Komedija "Sluga dvaju gospodora" Karla Goldonija jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih komedija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u istoriji svetske drame i pozorišta. Zanimljivo je da je nastala kao tipična komedija del arte, dakle, kao veoma popularan oblik pučke komedije, namenjene najširoj publici, zasnovane na glumačkim improvizacijama i kalamburima koji karikiraju tipski formirane likove, da bi sam autor, kasnije, vođen idejom da reformiše komediju del arte, načinio intervencije koje će donekle izdvojiti ovu komediju iz pomenutog žanra.

Vođen preciznim propozicijama komedije del arte, Goldoni radnju ove komedije vezuje za Veneciju, grad u kojem je i sam živeo, čiju atmosferu je dobro poznavao i u odnosu na čije građane i njihove vrline i mane je birao teme svojih komada, a sve to upravo u vreme kada je ovaj grad bio trgovačko središte Mediterana. Otuda pisac glavnog junaka ovog komada: Trufaldina, smešta u epicentar specifičnog ambijenta grada čija je atmosfera uzavrela od mnoštva najraznovrsnijih trgovačkih špekulacija, beskrupuloznih poslovnih intriga, ali i usred kalambura zasnovanih na snažnim strastima zaljubljenih parova, na račundžijskim kombinatorikama kojima je ljubav bila tek prividna maska, baš kao i na duhovitim ljubavnim nesporazumima. Trufaldina, međutim, ovakav ambijent neće ometati u naporima da zadovolji neutoljivu glad i izbori se za naklonost devojke koja mu se dopada.

Ekipa predstave

Igraju: Branimir Brstina (Pantalone), Višnja Obradović (Rozaura), Dragomir Pešić (Lombardi), Ivan Đorđević (Silvio), Jovana Mišković (Beatriče), Jugoslav Krajnov (Florindo), Jovan Torački (Brigela), Sanja Radišić (Smeraldina), Milovan Filipović (Trufaldino)

Prevod: Branko Dimitrijević. Režija: Boris Liješević. Dramaturzi: Branko Dimitrijević / Fedor Šili. Scenograf: Gorčin Stojanović

Kostimograf: Marina Sremac. Kompozitor: Aleksandar Kostić. Scenski pokret: Višnja Obradović. Pomoćnik reditelja: Stefan Isakovi. Inspicijent: Zoltan Bešenji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.