Izvor: Arte, 05.Sep.2018, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antropomorfne figurine vinčanske kulture

U utorak, 11. septembar, 2018. godine u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće otvorena izložba pod nazivom „Između kostima i ornamenta - antropomorfne figurine vinčanske kulture“.

U pitanju je gostujuća izložba Narodnog muzeja iz Smederevske Palanke, čiji su autori kustosi-arheolozi Nenad Šoškić, Vesna Skačkov i konzervator Dragana Đurđević.

Izložba se bazira na tumačenju ornamenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << koji predstavljaju odeću ili tkaninu. Cilj izložbe je da se antropomorfne figurine vinčanske kulture sagledaju u novom, maštovitijem viđenju. U standardizovanim tumačenjima ovog tipa figurina, uglavnom se ističe motiv boginje majke, ili je akcenat na ukrasima, linijama i boji. Autori su težili drugačijem tumačenju ovih simbola u kontekstu onoga šta oni predstavljaju – odevne predmete, nakit, frizuru, šminku i drugo. Publici će biti predstavljeni nalazi sa dva najpoznatija neolitska lokaliteta Palanačke opštine –Medvednjaka i Selevca.  Oba lokaliteta pripadaju periodu mlađe faze vinčanske kulture i karakteriše ih masovna proizvodnja antropomorfnih figurina.

Izložba je gostovala širom Srbije, a deo je predstavljen i svetskoj javnosti u Arheološkom muzeju u Udinama (Italija). Izložba će zrenjaninskoj publici biti dostupna do 2. oktobra, 2018. godine. Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je Aleksandar Šalamon, kustos-arheolog.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.