Svi bi kao oružari

Izvor: B92, 27.Feb.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi bi kao oružari

Kragujevac -- Radnicima fabrike "Zastava oružje" danas su overene zdravstvene knjižice na tri meseca. Blokadu fonda najavljuju i radnici "Zastava kamiona".

Predsednik sindikalne organizacije fabrike "Zastava oružje" Dragan Ilić rekao je da su knjižice za 1.950 radnika overene na tri meseca, zaključno sa 31. martom ove godine, posle čega će biti overene na još tri meseca, kako je nedavno i rekao ministar zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zoran Stanković.

Direktor filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Kragujevcu Predrag Petaković potvrdio je Tanjugu da je za overu knjižica uplaćeno oko 11 milion dinara, što je jednomesečna obaveza te fabrike na ime doprinosa za zdravstvenu zaštitu.

Prethodno su radnici "Zastava oružja", njih oko 2000, pristali da posle pet dana blokade lokalne filijale Fonda za zdravstveno osiguranje i razgovora sa ministrom zdravlja Zoranom Stankovićem prekine štrajk. Deo doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenih platiće im fabrika, a deo nadležno ministarstvo.

Međutim, to je samo deo radnika, pošto oko 2.200 zaposlenih u preduzećima "Energetika", "Zastava Kamioni", "21.oktobar" , "Zastava Inpro" i "Zastava vozila", nisu bili te sreće.

Ukoliko im u naredna tri dana ne budu overene knjižice, predsednik Nezavisnog sindikata „Zastava kamiona" Goran Miletić kaže da će slediti primer kolega oružara.

"Mi bi po modelu "Zastava oružja" blokirali filijalu zdravstvenog osiguranja i tu proveli vreme dok se vlast ne seti da nam overi knjižice", rekao je Miletić za Radio B92.

On je rekao da je lično razgovarao sa ministrom zdravlja Zoranom Stankovićem i da je on obećao da će knjižice biti overene ali da još nema informacija kada.

Miletić je dodao da su radnici prinuđeni na ovakav korak i da je bez knjižica u ovom trenutku oko 2200 radnika i članova njihovih prorodica.

Protesti u Kragujevcu u sredu

Sindikalni lideri pet "Zastavinih" preduzeća u restrukturiranju najavili su danas da će blokirati državne institucije u Kragujevcu u sredu 29. februara zato što više od 2.000 radnika nema overene zdravstvene knjižice.

Reč je o preduzećima "Zastava kamioni", "Rezervni delovi", "Hortikultura", "Zastava inpro" i "Specijalna vozila Sombor" koja nemaju dugovanja na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje, ali uprkos tome od 1. januara ne mogu da overe knjižice, rečeno je na konferenciji za novinare.

Radnici će se, kako je najavljeno, okupiti ispred stare upravne zgrade "Zastave" u 11 sati odakle će krenuti u protestnu šetnju, a potom i blokirati neku državnu instituciju, bez preciziranja koje.

Potpredsednik Sindikata metalaca Srbije Goran Miletić je istakao da su ta preduzeća izmirila obaveze na ime doprinosa zaključno sa 24. februarom, a uverenje Ministarstva finansija o tome podeljeno je novinarima.

Miletić je ukazao da su preduzeća uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje plaćali po najnižoj osnovici propisanoj Zakonom o obaveznom socijalnom osiguranju po kojem su sva preduzeća u restrukturiranju izmirivala svoje obaveze.

Problem je nastao kada su usvojene izmene i dopune Zakona, koje između ostalog preciziraju da se knjižice mogu overiti na tri meseca, ako poslodavac izmiri jednomesečnu obavezu, rečeno je na konferenciji koju su organizovali sindikalni lideri.

Kako je objašnjeno tim aktom su međutim izostavljena preduzeća u restrukturiranju čiji radnici iako su im uplaćeni doprinosi, ne mogu da overe knjižice.

Potpredsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Zoran Mihajlović naveo je podatak da oko 30.000 zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju u Srbiji nema overene knjižice.

"Nigde nije zabaležno u svetu da se doprinosi plaćaju, a da knjižice ne mogu da se overe", rekao je Mihajlović i zatražio da se problem sistemski reši.

U petak su radnici Fabrike "Zastava oružje" prekinuli višednevni štrajk pošto je u razgovorima sa ministrom zdravlja Zoranom Stankovićem dogovoreno da se izvrše nužne uplate i danas overe njihove zdravstvene knjižice.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela overa knjižica oružarima

Izvor: RTS, 27.Feb.2012

Počela overa zdravstvenih knjižica radnicima "Zastava oružje" u Kragujevcu. Deo doprinosa za zdravstveno osiguranje platiće fabrika, a deo nadležno ministarstvo. ..Novac za uplatu prve rate doprinosa za zdravstveno osiguranje radnicima Zastava oružja, prenet je na račun poreske uprave u Kragujevcu,...

Nastavak na RTS...

ORUŽARIMA OVERENE KNJIŽICE

Izvor: Kurir, 27.Feb.2012

Knjižice za 1.950 radnika overene su na tri meseca, zaključno sa 31. martom ove godine, posle čega će biti overene na još tri meseca..KRAGUJEVAC - Radnicima fabrike "Zastava oružje", koji su prethodne sedmice pet dana protestovali, danas su overene zdravstvene isprave, izjavio je predsednik sindikalne...

Nastavak na Kurir...

Oružarima overene knjižice

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Feb.2012

Radnicima fabrike 'Zastava oružje' iz Kragujevca danas su overene zdravstvene knjižice, nakon uplate dela duga za doprinose.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.