PR provocira paralelom na jugu

Izvor: B92, 10.Mar.2013, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"PR provocira paralelom na jugu"

Beograd -- Srbija neće razmatrati zahtev albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe za formiranje "zajednice albanskih opština", saznaju Novosti u državnom vrhu.

Kako je rečeno Novostima, odbacuje se svaka vrsta povlačenja paralele između položaja Albanaca na jugu Srbije i budućih rešenja za Srbe unutar KiM.

To je suštinski stav zvaničnog Beograda prema odluci albanskih lokalnih političara da konstituišu „skupštinu albanskih odbornika iz Preševa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bujanovca i Medveđe“, po ugledu na predlog da se na Kosovu formira Zajednica srpskih opština.

Zoran Stanković, predsednik Vladinog Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, kaže za „Novosti“ da su Albanci na jugu Srbije punopravni građani države i da moraju da prestanu da prave paralele sa Srbima na KiM:

"Pre 15 dana, u prisustvu predstavnika iz OEBS, razgovarao sam sa albanskim liderima na jugu i oni su mi uručili svoje zvanične zahteve. Tada nisu ni slovom pomenuli stvaranje zajednice opština. Mi ćemo, u okviru Ustava i zakona, razmatrati isključivo predloge koje su nam zvanično dostavili. O paralelama sa Kosovom nema ni govora, a tako nešto nam nije pomenuo niko ni iz međunarodne zajednice."

Stanković smatra i da su Albanci sa juga pokušali, da isprovociraju Srbiju na neku oštru i nepromišljenu reakciju, ali da im to nije pošlo za rukom.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže za „Novosti“ da kroz usta lokalnih albanskih lidera sa juga, progovaraju Priština i Tirana:

"Paralele sa Kosovom i Metohijom su nedopustive jer u pokrajini Srbi često nemaju pravo ni na goli život, dok Albanci u Srbiji uživaju sva prava."

Sociolog Dušan Janjić izjavio je da inicijativa Albanaca sa juga Srbije ne bi trebalo da ugrozi dijalog Beograda i Prištine jer te ideje nemaju podršku SAD i EU: "Oni su i ranije su izlazili sa sličnim zahtevom, ali za to nisu naišli na odobravanje međunarodne zajednice."
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.