Nedostaje 5.000 medicinskih sestara

Izvor: B92, 28.Apr.2011, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostaje 5.000 medicinskih sestara

Kruševac -- Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da je zdravstvenim ustanovama u Srbiji u ovom tenutku potrebno više od 5.000 medicinskih sestara.

On dodaje da će ove godine posao, ipak, u najboljem slučaju dobiti njih 500, zbog preporuke MMF-a da se ne povećava broj zaposlenih u zdravstvu.

Stanković je rekao da u Srbiji u ovom trenutku posao čeka 11.000 medicinskih sestara, a osim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njih, kliničkim centrima širom Srbije nedostaju specijalisti, posebno anesteziolozi i radiolozi.

"U ovom trenutku hirurzi ne mogu da operišu jer nemaju dovoljno anesteziologa, a pacijenti čekaju na terapije zračenjem jer je nedovoljno radiologa", rekao je Stanković i istakao da taj problem mora biti što hitnije rešen i to promenom zakona, kojom bi se skratilo vreme čekanja na specijalizaciju.

On je ukazao da je Ministarstvo zdravlja u proteklih nekoliko godina u opremu Zdravstvenog centra u Kruševcu uložilo oko 73 miliona dinara (730.000 evra), a u rekonstrukciju objekata oko 15 miliona (150.000 evra).

U razgovoru sa poslovodstvom Zdravstvenog centra, Stanković je prihvatio predlog da se, sada prazno nekadašnje grudno odeljenje u okviru bolnice, iskoristi za osnivanje ustanove koja bi obrazovala kadar koji nedostaje tom centru.

Do kraja godine uvođenjem jedinstvenog informacionog sistema i povezivanjem domova zdravlja biće unapređena primarna zdravstvena zaštita. Svaki pacijent imaće elektronski karton, recept i uput pa će lečenje biti bolje i efikasnije organizovano.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.