Zvezda slična suncu progutala planetu u Mlečnom putu

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 08:14

Zvezda slična suncu progutala planetu u Mlečnom putu

Naučnici su po prvi put posmatrali kako udaljena zvezda ''guta'' planetu veličine Jupitera, nakon čega je izbacila još uvek nepoznat materijal u formi nekog, kako su naučnici saopštili, ''energetskog podrigivanja''.

Kako prenosi Rojters, zvezda je toliko porasla da je njeno gravitaciono polje usisalo planetu, kao i da se zvezda nalazi u našoj galaksiji, Mlečnom putu, i to na oko 12.000 svetlosnih godina udaljenosti.

Navodi se da je ta zvezda stara oko 10 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina, odnosno da je duplo starija od Sunca, i da je svojim sastavom i veličinom nekada bila ista poput Sunca, te da se trenutno nalazi u fazi ''crvenog džina''.

Zvezde ''crveni džinovi'' narastaju vremenom i mogu biti veće i do sto puta od svog prvobitnog obima, kada počnu da ''gutaju'' obližnje planete. Tri planete koje se nalaze najbliže Suncu, odnosno Merkur, Venera i Zemlja, zadesiće ista ova sudbina za oko 5 milijardi godina, što je vreme za koje se očekuje da je Zemlji potrebno da dostigne tu veličinu, saopštio je naučni saradnik na Institutu za astrofiziku MIT Kavli, Kišalaj De. On da je ''progutana'' planeta kružila na sličnoj udaljenosti od zvezde kao onoj na kojoj se Jupiter kreće oko Sunca. '

'Planeta je počela da prolazi kroz atmosferu zvezde baš kao satelit koji je pao u Zemljinu atmosferu. Što je planeta dublje pala u atmosferu zvezde, to je gušće njeno okruženje i brže se vukla ka zvezdi'', rekao je koautor sudije, profesor Morgan Mekleod. ''U suštini, zvezda je progutala svoju planetu tako iznenada da smo mogli da vidimo energetsko podrigivanje. Intenzivna toplota na kraju cepa planetu, a njen materijal se meša po celoj zvezdi'', rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.