Znamo da su umetničke škole brutalne

Izvor: B92, 20.Jan.2021, 18:33

"Znamo da su umetničke škole brutalne"

Cela Srbija podigla se nakon ispovesti žrtava da su pretrpele silovanja i zlostavljanja. Ta ista Srbija godinama, čak decenijama nije reagovala na verbalno i psihičko maltretiranje dece koja su išla u školu glume Mike Aleksića. Čak su se borili za to čije će se dete tu upisati nakon što se čulo da je mnogo poznatih glumaca upravo u toj školi pohađalo časove glume.

Neka od te dece, danas mladi ljudi, verovatno ohrabreni, tek sada govore šta su sve trpeli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Psihoterapeut Goran Tomin kaže da je bilo poznato da se u školi Miroslava Aleksića "tako radi", ali da postoji uvreženo mišljenje da se to radi jer je to čeličenje potrebno za umetničku profesiju, i kako znamo da su umetničke škole brutalne.

"Ti si nebrušeni dijamant pa ću ja da te izbrusim i postaćeš veliki", kazao je Tomin komentarišući način rada u umetničkim školama kada ga je u goste pozvala TV Prva.

Žrtve silovanja: Zašto im ne veruju?

Kada smo u dečjem uzrastu ne možemo da razlikujemo šta je dobra metoda vaspitanja a šta loša, posebno ako verujemo osobi koja nas omalovažava. Tomin naglašava da treba edukovati sve nas, a posebno decu da nauče kako da reaguju na zlostavljanje.

"Decu recimo možemo da pitamo kako je bilo u školi, da li ga je neko povredio ili dirao. Ne treba proganjati decu, ali treba ponekad baciti oko šta se dešava. Moje telo je svetinja i niko ne sme da ga pipne", savetuje Tomin.

"Poraženi" Dragan Petrović Pele: "Zvao sam Mikinu ženu, nisam mogao da je ne okrenem"

Praksa pokazuje da će dete poverovati da je ono krivo, čak i kad ga zlostavlja roditelj.

"Bezuslovna ljubav deteta prema roditelju je apsolutna, dete mora da ga voli da bi preživelo, pa će dete okriviti sebe i stideće se, i verovaće da je ta osoba dobra osoba", ističe ovaj psihoterapeut.

Aktuelno pitanje je zašto su glumice čekale da prijave Aleksića, a Tomin kaže da su te žene "proživele unutrašnji horor da smognu snage da prijave", kao i da žrtve uvek sumnjaju u sebe i šta im se desilo.

Danijela Štajnfeld: "Dala sam snimak silovatelja i iskaz nadležnima i od njih ništa nisam čula"

"Nadam se da je ovaj gospodin završio karijeru. Ja se nadam da devojke koje progovaraju čine i nama i sebi nešto dobro", kaže Tomin, dodajući da, kad jednog kaznite, drugi isto tako pripaze na ponašanje.

Kada dečaci gledaju takve šablone ponašanja, nije neobično da ih i usvoje i primenjuju u svom odraslom dobu, ali i oni mogu da budu emocionalno istraumirani kada prisustvuju tim scenama i kada su žrtve zlostavljanja.

Katarina Žutić: "Aleksić je već mator čovek, žao mi je što se ovo nije desilo ranije" VIDEO

"Mnogi zlostavljači su i sami bili žrtve zlostavljanja, jer su usvojili takve modele ponašanja, emocionalno zlostavljanje je isto užasno kao i fizičko", ističe on. Posebno skreće pažnju na rad sudova i kako procesi dovode to retraumatizacije žrtava.

"Deca zlostavljana su po 15 puta prepričavala nadležnima šta im se desilo. To ne sme tako da se radi. U svedočenju žrtava mora da bude prisutan psiholog koji će da usmerava proces svedočenja", napominje Tomin.

Pogledajte prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.