Žene: stop mačizmu

Izvor: B92, 27.Okt.2009, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene: stop mačizmu

Žene u Italiji su rekle - dosta! Premijer Berluskoni javno je vređao članicu opozicije Rozi Bindi, što je izazvalo gnev stotina hiljada žena u Italiji.

Skoro 100.000 građana potpisalo je peticiju koju je pokrenuo italijanski levičarski list "Republika", kojom se osuđuje mačizam i ponašanje puno nepoštovanja prema ženama premijera Silvija Berluskonija.

Političarka italijanske opozicije Rozi Bindi učestvovala je sa premijerom Berluskonijem u političkom tok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šou. Tom prilikom Berluskoni joj je rekao da je "više lepa nego pametna".

"Nije mi rekao da sam ružna, ali je rekao da nisam inteligentna. On je pobrkao lončiće, misli da ako ima toliko žena na raspolaganju, da mu je cela država na raspolaganju", izjavila je Bindijeva.

Preko 100.000 ljudi potpisalo je peticiju "Ja sam uz Rozi Bindi i nisam na raspolaganju premijeru". Na hiljade žena nosi majice sa natpisom "Ja ti nisam žena na raspolaganju".

Peticiju su inicirale Mihaela Marcano, Nađa Urbinati i novinarka Barbara Spineli. U otvorenom pismu dnevnim novinama "Republika" rekle su "Ovaj čovek nas vređa - zaustavimo ga!".

Predsednica Demokratske stranke Sandra Zampa, takođe, je potpisala peticiju.

"Previše smo ćutali i pri tom ne mislim samo na žene, nego na celo društvo. Kada neko koristi državne medije da promoviše kulturu nepoštovanja i vređanja žena mi moramo da reagujemo! Mislim da su žene glavne žrtve ove šovinističke i arogantne kulture", izjavila je Zampa za nemački državni radio "Dojče vele".

U intervjuu za američku tv mrežu Si-En-En (CNN), Berluskoni je rekao za ovu svoju izjavu, kao i za druge koje su punile stranice italijanske i strane štampe, da je to sve šala.

"Pričam priče i pričam šale. Pričam samo šale koje neko može da čuje. Uvek sam svestan onoga o čemu pričam", rekao je italijanski premijer u intervjuu američkoj tv mreži.

U istom intervjuu on je izjavio da ne voli svoj posao, ali da na njemu ostaje, pošto je "jedini lider koji je u stanju da drži desni centar na okupu".

"Ovo što radim, radim sa osećanjem žrtvovanja. Ja to, zapravo, ne volim. Uopšte ne", rekao je Berluskoni.

"Težak je život biti odgovoran za vođenje zemlje kao što je Italija, rekao je Berluskoni, navodeći kao primer "brojne zakulisne radnje" i "žutu štampu".

Berluskoni je demantovao da su mnoge kontroverzne izjave koje je dao, uključujući onu kada je za američkog predsednika Baraka Obamu rekao da je "preplanuo", gafovi.

"Nikada nisam napravio nijedan gaf, nijedan jedini. Uvek sam svestan onoga što pričam", rekao je italijanski premijer i podvukao da je njegove navodne gafove, kao onaj kada je ostavio nemačku kancelarku Angelu Merkel da čeka dok je razgovarao mobilnim telefonom sa turskim kolegom Tajipom Redžepom Erdoganom, "izmislila štampa".

Berluskoni je optužio medije i za činjenicu da je njegova druga žena i majka troje od njegovo petoro dece, Veronika Lario zatražila razvod.

U međuvremenu, na socijalnoj mreži Fejsbuk (Facebook) osnovana je grupa koja želi smrt italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, i u nju se do sada učlanilo 11.000 ljudi, što je izazvalo oštru osudu u Italiji.

Lider najveće opozicione Demokratske partije Dario Frančeskini zatražio je od administratora Fejsbuka da se ta grupa zatvori, odbacivši optužbe da je ponašanje opozicije na Apeninskom poluostrvu prema Berluskonijevoj vladi, dovelo do osnivanja net grupe koja mu želi smrt.

Foto: FoNet

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.