Zemlja: pronađen potpuno nov žvot

Izvor: B92, 03.Dec.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlja: pronađen potpuno nov žvot

Naučnici američke svemirske agencije NASA, posle neverovatnih spekulacija o vanzemaljskom životu koje su kružile medijima, otkrili bakteriju koja živi na Zemlji. Ali, to nije obična bakterija. Ona, između ostalog, živi od arsena.

Ovo otkirće ne samo što menja sve što znamo o životu na Zemlji, već omogućava potragu za vanzemaljskim oblicima života, na primer na Saturnovom mesecu Titanu.

Naime, u slanom jezeru Mono, na istoku Kalifornije, naučnici su pronašli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bakteriju, koja umesto fosfora, koristi otrovni element arsen, i ne samo što se njime hrani, ona ga inkorporira u svoj DNK.

"Kao biohemičar, učili su me da se sav život na Zemlji, kompletan život koji smo do sada poznavali, sastoji od ugljenika, vodonika, azota, kiseonika, sumpora i fosfora. Ovaj mikrob živi potpuno drugačije. To nam je odškrinulo vrata za pronalaženje mogućeg života van zemlje", objašnjava vođa istraživačkog tima Felisa Volf Sajmon.

Kalifornijsko jezero Mono ima veoma visoku koncentraciju soli, alkala i arsena, što je delimično posledica njegove izolacije od izvora sveže vode oko 50 godina.

Osim što ovo otkriće ukazuje na mogućnost razvoja vanzemaljskog života na Zemlji, ono takođe pokazuje da je život mnogo prilagodljiviji nego što se mislilo, i da bi se takvi ili slični organizmi mogli prilagoditi životu u neprijateljskim uslovima, poput na primer hladne atmosfere Titana, Saturnovog meseca.

Na kraju, ovo otkirće otvara mogućnosti da se i ljudski organizam ponaša drugačije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.