Zemlja će uskoro imati 7 milijardi

Izvor: B92, 04.Maj.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlja će uskoro imati 7 milijardi

Planeta Zemlja će 31.10. zvanično imati sedam milijardi stanovnika, saopštile su Ujedinjene nacije.

UN procenjuju da će 1. jula ove godine planeta i zvanično imati 6,9 milijardi stanovnika, dok će cifra od sedam milijardi biti dosegnuta 31. oktobra.

Prema najnovijoj projekciji populacija planete će pre 2050. dostići cifru od 9 milijardi. Studija UN predviđa da će svet narasti na 8 milijardi do 2023, devet će dostići 2041. a 10. milijardu dočekaćemo negde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iza 2081.

Do kraja veka Zemlja će biti dom za 10,1 milijardu ljudi.

Najveći porast desiće se u takozvanim zemljama sa visokom stopom polodnosti, u podasharskoj Africi, Aziji, Okeaniji i Latinskoj Americi.

Ipak, istraživači upozoravaju da bi i mala varijacija u plodnosti mogla da dovede do velikih izmena u predviđanju populacije, pa nije isključeno ni da, u tom slučaju, do 2100. na Zemlji bude čak 15,8 milijardi ljudi.

S druge strane, minimalni pad bi uzrokovao sveukupni smanjeni broj stanovništva, pa bi do kraja veka Zemlju moglo da naseljava ne više od 6,2 milijarde.

Mnoge zemlje imaju staru populaciju i taj trend će se nastaviti kako njihove stope plodnosti budu opadale (jer se parovi odlučuju na sve manje dece) a napredna medicina bude omogućavala duži životni vek, kazala je Hanija Zlotnik, direktorka odseka za stanovništvo pri UN.

Međutim, populacija se značajno uvećava u najsiromašnijim zemljama sveta i UN predviđaju da će se te zemlje naći u ozbiljnim problemima ako ne nađu način da obuzdaju visoku stopu nataliteta.

Oćekuje se da će prosečan životni vek do 2095-2100. skočiti sa 68 na 81 godinu, naročito zahvaljujući sve većoj stopi izlečenosti obolelih od HIVa i side čime je znatno smanjena stopa smrtnosti u podsaharskoj Africi, zaključuje se u izveštaju UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.