Zbog čega se razlikuju muški i ženski mozak?

Izvor: B92, 03.Dec.2013, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega se razlikuju muški i ženski mozak?

Muški i ženski mozak su premreženi na potpuno različite načine, što objašnjava različite pristupe rešavanju određenih zadataka i dobijene rezultate, pokazala su nedavna skeniranja ljudskih mozgova.

Američki istraživači sa Univerziteta Pensilvanija su skenirali mozgove skoro 1.000 muškaraca, žena, dečaka i devojčica i naišli na upečatljive razlike u njihovom izgledu i fukcionisanju.

U naknadno napravljenim "moždanim mapama" otkrivene su velike razlike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u muškom i ženskom mozgu, a glavna razlika je u tome što je muški mozak povezan spreda pa unazad ka periferiji, dok je ženski mozak "premrežen" tako da stvara veze između dve hemisfere - leve i desne.

Ove razlike mogu da objasne zbog čega muškarci uglavnom imaju bolje rezultate u učenju i rešavanju jednog zadatka, poput vožnje bicikla ili različitih vrsta navigacije, dok su žene uspešnije u usvajanju i rešavanju nekoliko zadataka odjednom, saopštili su naučnici u žurnalu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Isti dobrovoljci koji su se prijavili rešavali su nekoliko kognitivnih testova, a rezultati su potvrdili ove tvrdnje naučnika.

Žene su pokazale bolje rezultate u pažljivosti, pamćenju reči, ukupnoj memoriji i društvenim saznanjima, dok su muškarci bili bolji u prostornom snalaženju i senzorsko-motoričkim sposobnostima.

"Vrlo je interesantno, na osnovu ovog skeniranja, uočiti koliko su zaista mozgovi žena i muškaraca komplementarni", rekao je Ruben Gnur, jedan od učesnika u ovom istraživanju.

"Detaljne mape mozga nam neće pomoći samo da bolje razumemo razlike o tome kako muškarci i žene razmišljaju, već će nam dati i bolji uvid u korene neuroloških poremećaja, koji su u većini slučajeva uslovljeni polom", dodao je on.

Foto: freedigitalphotos.net/smokedsalmon

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.