Zavese preko hrišćanskih mozaika tokom molitve u Aja Sofiji

Izvor: B92, 20.Jul.2020, 08:10

Zavese preko hrišćanskih mozaika tokom molitve u Aja Sofiji

Hrišćanski mozaici na zidovima Aja Sofije u Istanbulu, koja je prošle nedelje pretvorena iz muzeja u džamiju, biće tokom muslimanske molitve prekriveni zavesama, rekao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

On je u intervjuu za NTV rekao da će neki mozaici Bogorodice i arhanđela Gavrila koji se nalaze u pravcu kible, ka čemu su muslimani okrenuti tokom molitve, biti pokriveni zavesama.

Prema njegovim rečima, ostali mozaici sa hrišćanskim motivima i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ličnostima ne predstavljaju prepreku za muslimanske vernike jer se nalaze na drugim mestima. Ali Kalin nije rekao da li će oni ostati vidljivi svo vreme, prenosi Rojters.

Osim za muslimanske vernike, Aja Sofija biće otvorena za sve posetioce i turiste, a svi mozaici će ostati nepokriveni, rekle su turke vlasti.

Juče je predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je Aja Sofiju kako bi proverio radove na pretvaranju tog zdanja u džamiju.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su snage sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom sveta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra delom svoje istorije i kuture.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zavjese na hrišćanskim mozaicima tokom molitve u Aja Sofiji

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jul.2020

ISTANBUL - Hrišćanski mozaici na zidovima Aja Sofije u Istanbulu, koja je prošle nedjelje pretvorena iz muzeja u džamiju, biće tokom muslimanske molitve prekriveni zavjesama, rekao je portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.