Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jan.2018, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nikada ne bi trebalo da zadržavate kihanje

Nikada, nipošto ne pokušavajte da zadržavate kijanje. Pogotovo ne zapušavanjem nosa i usta, jer biste zbog toga mogli da završite u hitnoj pomoći.

Jedan, inače zdrav, 34-ogodišnji Britanac osjetio je bol u grlu, poslije koga je počeo da kiše. Pokušao je da spreči kihanje zapušiviši usta i nos.

Do momeneta kada je stigao kod ljekara, sasvim je izgubio glas i jedva da je mogao da guta. Doktori koji su da pregledali, mogli su da čuju pucketave zvuke koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se prostirali od njegovog vrata pa do grudnog koša, piše Gizmodo, prenosi B92.

Kasniji pregled i snimanje su pokazali da je silina "obrnutog" kijanja čovjeku probušila ždrijelo, dio grla ispod usta i nosa a ispred jednjaka i grkljana.

Pucketave zvuke proizveli su mehurići vazduha koji su, uslijed snage kihanja, dobili ubrzanje tarući se o meka tkiva vrata i prostor između pluća.

Zbog visokog rizika od infekcije vrata i grudi, čovjek je primljen u bolnicu i stavljen na infuziju.

Imao je sreće, buduću da je poslije sedam dana njegovo grlo bilo dovoljno zaliječeno da bi mogao da bude skinut sa infuzije, pa je ubrzo pušten kući - uz instrukcije da više nikada ne zadržava kihanje.

Doktori ističu da je, iako su ovakvi slučajevio veoma ruhetki, zadržavanje kihanja dovodilo i do opasnijih posledica kao što su probijanje bubnih opni i pucanja krvnih sudova mozga, što može da ima i fatalne posljedice.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Razlog zbog koga nikada ne bi trebalo da zadržavate kijanje

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2018, 02:30

Nikada, nipošto ne pokušavajte da zadržavate kijanje. Pogotovo ne zapušavanjem nosa i usta, jer biste zbog toga mogli da završite u hitnoj pomoći...žJedan, inače zdrav, 34-godišnji Britanac osetio je bol u grlu, posle koga je počeo da kija. Pokušao je da spreči kijanje zapušiviši usta i...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.