Zanimljiva rešenja u oblasti bezbednosnih sistema

Izvor: Objava, 28.Dec.2017, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimljiva rešenja u oblasti bezbednosnih sistema

U septembru ove godine u Dalasu je održan godišnji sastanak ASIS (American Society for Industrial Security ) na kom je jedna izuzetno uspešna kompanija Shooter Detection predstavila i najavila neke sasvim nove "vertikalne instalacije" bezbednosnih sistema.

SDS (Shooter Detection Systems) je svetski lider u otkrivanju mesta oružanog napada tj. pucanja iz vatrenog oružja. Jedina je kompanija u svetu koja poseduje DHS Safety Act sertifikat. Zaslužni su za otkrivanje lokacije pucanja iz vatrenog oružja i firma koja koristi najnovije tehnološke prednosti da bi izašla u susret klijentima kojih je sve više.

Među njima su avio kompanije, škole, velike korporacije, opštinske zgrade, zgrade sudova, državne i druge javne instuticije. Iz SDS-a stalno naglašavaju da su nepoznati strelci aktivna pretnja u svakom gradu i državi.

Ove jeseni su najavili nove tzv. "vertikalne instalacije" poput projekta Guardian Indoor Active Shooter Detection System .

Ko su klijenti za (Guardian Indoor Active Shooter Detection System) i koje su mu performanse?

1) Guardian sistem je instaliran u jednom od najvećih akvarijuma na svetu u kom živi više od 100.000 životinja i kroz koji prođe preko 2.5 milona posetilaca godišnje. Sistem drži na oku i štiti sve površine objekta.

Guardian sistem je integrisan u korisnički sistem Avigilon Video Management System koji vrši video nadzor u realnom vremenu i beleži moguće incidente koje se tiču otkrivanja pucanja iz vatrenog oružja. Zanimljiv sajt koji prati trendove u oblasti video nadzora, ali na srpskom jeziku nalazi se na ovom linku.

2) Ogromna fabrika automobila nedavno je odabrala Guardian sistem kako bi zaštitila svoj gigantski proizvodni pogon veličine skoro 170 fudbalskih terena pod jednim krovom.

Klijent je izrazio zabrinutost da glasno udaranje, lupanje, varenje i iskre od varenja tokom proizvodnje metala ne aktiviraju alarme. Nakon temeljnog pregleda i provere tehnologije klijent je odabrao Guardian jer sa njim nema lažnih alarma, a vreme aktiviranja alarma je ispod 1 sekunde.

Klijent ima kontrolu preko e-pošte dok se kroz sistem proizvodne linije ispuštaju zvučne poruke na devet 9 različitih jezika, kao i posebnu zvučnu sirenu za slučaj pucnja. Lokalna policijska stanica je direktno povezana tako da oni prvi primaju automatska upozorenja i prvi dolaze na mesto uviđaja i na lokaciju ovog velikog objekta.

3) Američko profesionalno sportsko udruženje upravo radi na implementaciji Guardian sistema za detekciju pucanja iz oružja unutar prostorija, ali imaju u planu da uređaje Shooter Detection Systems instaliraju i na veće lokacije kako bi zaštitili i stadione, svlačionice, vežbaonice.



Shooter Detection Systems je izbor najvećih aerodroma Amerike

Kompanija Shooter Detection Systems (SDS) obezbeđuje i velike međunarodne aerodrome u Americi sistemom detekcije Guardian Indoor Active Shooter.



Ovaj sistem je u stvari deo procedure kojom se poboljšava bezbednosni sistem kada se dogodi da neko puca iz vatrenog oružja u javnom prostoru. Sistem Guardian upozorava nadležne na aerodromu o tačnom položaju strelca za svega sekund pošto se incident dogodi.

Guardian sistem će tokom 2018. biti instaliran kao samostalni aktivni detektor pucanja iz oružja nakon čega bi trebalo da se integriše sa bezbednosnim sistemom aerodroma gde bi koordinisao i kontrolisao pristup i upravljanje video sistemom.

Izazovi sa kojima se danas suočavaju pripadnici bezbednosti na aerodromu i službenici javne bezbednosti uopšte postaju sve složeniji. Nedavni smrtonosni hici sa 33 sprata u Vegasu podstakli su avio (i ostale agencije) koje se bave javnim transportom da testiraju SDS sisteme na svim putničkim terminalima, u upravnim zgradama i opštinskim zgradama Amerike. Na svakom testu Guardian je bio jedini sistem koji je 100 % uspeo da otkrije mesto hitaca i što je vrlo bitno – nije bilo nijedne lažne dojave ili upozorenja što govori o stabilnosti programa.

Instalaciju i integraciju sistema na aerodromu sprovodi firma SDS Certified Dealer Convergint Technologies, integrator sa sedištem u Ilinoisu. " Convergint Technologies kontinuirano radi na pružanju najbolje usluge svojim klijentima širom sveta i ona je zasnovana na najnovijoj tehnologiji. U skladu s tim, plan je da se pored aerodroma Guardian instalira i na drugim mestima", kaže Ken Lochiatto, direktor Converginta.

"Programi i tehnologija uređaja Shooter Detection Systems brzo se usvajaju i klijenti su veoma zadovoljni, posebno u vreme stalnih pretnji važno je dobro se osigurati i na vreme reagovati na aktivne pretnje vatrenim oružjem".

Za ovakva i sva druga moderna inovativna i fleksibilna bezbednosna rešenja pozivamo vas da se posetite videonadzor.net.

Društvene mreže kao bezbedonosna pretnja?

Široko rasprostranjena upotreba društvenih mreža velika je odgovornost i pretnja za profesionalace iz sveta bezbednosti jer je veći pritisak i velika potreba za neposrednim i tačnim izveštajima u vezi nekog incidenta.

Tada je teže održati red i uspostaviti kontrolu nad situacijom. Problem je u sledećem: kada se dogodi pucnjava na javnom mestu događaj se trenutno u realnom vremenu prenosi preko raznovrsnih medijskih platformi.

Lažne dojave i vesti o oružanoj vatri na nekoj lokaciji (skoro se takva stvar dogodila na aerodromu John F. Kennedy u Los Angelesu) uzrok su panike, haosa jer društvene mreže istog momenta reaguju kao da je u pitanju stvarna pretnja.

Uz instalaciju SDS-ovog softvera koji sprečava lažne dojave i alarme i sistemom za otkrivanje mesta odakle je hitac stigao u jednoj sekundi, aerodrom sada ima važnu alatku koja će zaista biti od pomoći nadležnima i policiji u otkrivanju da li je ona bila lažna uzbuna ili ne".

U januaru 2017. na aerodromu Ft. Lauderdale napadač je ubio petoro, a ranio desetak putnika.

U vezi sa tim događajem Christian Connors, izvršni direktor SDS-a kaže:

"Kad su do nas stigle vesti o pucnjavi imali smo sastanak baš u vezi projekta detekcije na ovom aerodromu. Sve ćemo učiniti da sprečimo ovakve događaje i nastavićemo da razgovaramo i radimo sa agencijama i kompanijama kako bismo dokazali da jesmo deo rešenja u otkrivanju i bezbednosti u slučajevima kad dođe do ovakovog nemilog događaja. SDS je osnovao tim koji je podržavao naše vojnike u Iraku i Avganistanu moćnim sistemom pod imenom Boomerang Detection System. Nesreće u obračunu snajperista i broj žrtava znatno su se smanjili na svim lokacijama gde je ovaj sistem bio instaliran. "