ZANIMLJIVO: Kako slike na zidovima opstaju vekovima

Izvor: NaDlanu.com, 15.Jan.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZANIMLJIVO: Kako slike na zidovima opstaju vekovima

Da li ste se ikada zapitali kako freske i murali opstaju godinama netaknuti? Danas vam nudimo odgovor.

Malter za zidanje je smeša peska, vode i gašenog kreča (Ca(OH)2). Pod uticajem ugljenik (IV)- oksiada (CO2) iz vazduha gašeni kreč polako prelazi u so kalcijum-karbonat, pri čemu dolazi do izdvajanja vode.

Ovo svojstvo kreča dolazilo je do izražaja pri izradi fresaka i drugih crteža na zidovima. Freske su slikane na sveže omalterisanim površinama, pri čemu >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << nastaje tanak sloj kalcijum-karbonata koji štiti crtež od zuba vremena.

Ovo je objašnjenje zašto, na primer, freske u manastirima i crkvama uspevaju da ostanu vekovima nepromenjene.

Prvi satelitski prenos video signala 1962. između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku Belog anđela iz Mileševe među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana prema Amerikancima.

Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Beli anđeo je odabran i za ovu priliku jer je postao širom sveta prepoznat kao simbol svekolikog mira.

Izvor: Ekokutak

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.