Virgin Galactic gradi novu raketu za svemirski turizam

Izvor: B92, 20.Feb.2016, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Virgin Galactic" gradi novu raketu za svemirski turizam

Kompanija “Virgin Galactic” planira da izbaci novu verziju rakete “SpaceShip Two”, namenjenu svemirskom turizmu.

Na taj način nastaviće testiranje koje je prekinuto 2014. godine, kada je prva verzija rakete uništena u nesreći u kojoj je poginuo jedan od dvojice pilota.

Novi svemirski brod biće predstavljen u petak u bazi “Mojave Air & Space” u Kaliforniji.

U “SpaceShip Two” može da se smesti posada od dva pilota, a letelica može da poveze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šest putnika na suborbitalni let sa nekoliko minuta bestežinskog stanja i pogleda na Zemlju.

Prvi “SpaceShip Two” raspao se tokom testiranja 31. oktobra 2014. i pao u pustinju Mohave. Do nesreće je došlo kada je kopilot prerano otključao sistem koji ima za cilj da uspori i stabilizuje letelicu u trenutku kada ponovo ulazi u atmosferu.

Jedan od članova posade je poginuo, dok je drugi preživeo pad s visine od 15.240 metara zahvaljujući padobranu. Tom prilikom zadobio je tešku povredu ramena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.