Vidljiv golim okom: Fizičar uspeo da snimi jedan jedini atom FOTO

Izvor: B92, 16.Feb.2018, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidljiv golim okom: Fizičar uspeo da snimi jedan jedini atom FOTO

Fizičar Dejvid Nadlinger sa Univerziteta u Oksfordu uspeo je da snimi jedan jedini pozitivno naelektrisani atom stroncijuma u električnom polju.

Atom je snimljen između dve metalne elektrode, smeštene u vakuumu na udaljenosti od dva milimetra, koje su emitovale električno polje.

Temperatura u ovom sistemu bila je znatno snižena kako bi atom mogao da miruje.

Da bi uspeo da zabeleži atom kroz staklo, Nadlinger je u njega uperio snop plavo-ljubičaste laserske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetlosti koju je atom primio i emitovao nazad, u vidu fotona.

Fotografija, nazvana "Pojedinačni atom u jonskoj zamci", nagrađena je na konkursu britanskog Saveta za istraživanja na polju inženjerstva i fizike.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uspio da snimi jedan jedini pozitivno naelektrisani atom stroncijuma

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2018

Fizičar Dejvid Nadlinger sa Univerziteta u Oksfordu uspio je da snimi jedan jedini pozitivno naelektrisani atom stroncijuma u električnom polju...Atom je snimljen između dvije metalne elektrode, smještene u vakuumu na udaljenosti od dva milimetra, koje su emitovale električno polje...Temperatura...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.