Vežbe snage nisu popularne kod žena

Izvor: B92, 03.Avg.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežbe snage nisu popularne kod žena

Uprkos tome što jačaju kosti, pa su dobra preventiva protiv osteoporoze i podstiču metabolizam, odnosno čine da telo sagoreva više kalorija satima posle treninga, vežbe snage nisu preterano popularne među Amerikankama, jer se plaše da bi mogle da izgledaju kao bodibilderke.

Lu Šuler, stručnjak za fitnes i pisac knjige "Nova pravila dizanja tereta za žene" tvrdi da to ubeđenje nije tačno i da su žene koje dižu tegove u principu vitkije od ostalih, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Po Šuleru, kod većine žena mogućnost da postanu preterano mišićave jednostavno nije upisana u genetski kod.

S druge strane, izvesna definisanost mišića je, po njemu, potrebna i ženama, kao i muškarcima.

Ipak, samo 21 odsto Amerikanki radi vezbe snage, uprkos preporukama vlade SAD da se ovakve vežbe rade dva ili više puta nedeljno.

Džesika Metjuz iz Američkog saveta za fizičku aktivnost, tvrdi da je za većinu žena dovoljno da osam do deset ili dvanaest do petnaest puta ponavljaju vežbe dizanja umerenog tereta da bi ostvarile željenu mišićnu snagu.

S druge strane, za povećanje veličine mišića, nužno bi bilo raditi s težim teretom uz manji broj ponavljanja, napominje Metjuzova.

Foto: Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.