Ustavna zaštita homoseksualnog braka

Izvor: B92, 22.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavna zaštita homoseksualnog braka

Savezna ministarka pravosuđa Brigite Cipris zatražila je da se u nemački ustav unesu odredbe kojima bi bili zaštićeni takozvani homoseksualni brakovi.

U jednom novinskom intervjuu povodom 60. godišnjice nemačkog ustava, ministarka je najavila da će pokrenuti inicijativu da se u najvišem ustavu zemlje za homoseksualnu zajednicu obezbedi ista zaštita kao i za tradicionalni brak i porodicu.

Sada se u članu 6. nemačkog ustava navodi da "brak i porodica uživaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posebnu zaštitu državnog poretka".

Od 2001. godine zakonski je moguće da homoseksualne žene i muškarci pred matičarem sklope "registrovano životno partnerstvo".

Ministarka Cipris je navela da "životni partneri ne zaslužuju manje poštovanja i priznanja od bračnih partnera, te ustav treba izmeniti tako da on pored braka štiti i registrovana životna partnerstva", rekla je ministarka zahtevajući da "homoseksualni i heteroseksualni parovi budu ravnopravni".

Opozicioni Zeleni, koji su kao partneri u vladi zajedno sa socijademokratama (čija je političarka ministarka Cipris) 2001. godine i doneli zakon o "homo-braku", podržali su ovaj predlog.

Međutim, konzervativne stranke, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) u više navrata su istakle da mora da postoji jasna razlika između braka i homoseksualnog partnerstva.

Ministarka Cipris želi da ustavom poboljša i položaj stranaca, prevashodno time što bi oni trebalo da dobiju komunalno pravo glasa. Sada u Nemačkoj njega uživaju samo stranci iz zemalja Evropske unije (EU).

Takva izmena ustava bila bi, kako je navela ministarka, "dobitak kada je reč o jasnoći pravnih odredbi", ali i "simbol integracije stranaca".

Nemački "temeljni zakon", kako se zove tekst koji je usvojen 23. maja 1949. i koji je važio za tri zapadne okupacione zone, do sada je menjan ili dopunjavan 53 puta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.