Uskratio radnici naknadu za bolovanje

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jan.2015, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskratio radnici naknadu za bolovanje

PRIJEDOR, BANJALUKA - Prijedorska policija podnijela je Okružnom tužilaštvu izvještaj protiv Predraga Pilipovića, direktora firme DIP CO iz Prijedora, jer je jednoj svojoj radnici uskratio pravo na plaćeno bolovanje.

Navedeni poslodavac osumnjičen je da je počinio krivično djelo jer je radnici tog preduzeća u periodu od 2012. do 2014. godine uskratio naknadu za vrijeme bolovanja i na taj način je oštetio za 7.908 KM.

Ovo je jedan od primjera da su se i radnici i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nadležne institucije aktivirali po pitanju zaštite radničkih prava i provođenja Krivičnog zakona, čijim je posljednjim izmjenama predviđena kazna do pet godina zatvora za poslodavce koji kasne sa isplatama plata i doprinosa više od pet mjeseci.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, kazala je da je podnošenje krivičnih prijava svakako pozitivno, ali da će se pravi rezultati primjene Krivičnog zakona na pravima radnika znati tek kada budu donesene prve presude.

"Moram naglasiti da još nije donesena nijedna presuda, iako radnici prijave stalno podnose. Čekamo prvu presudu i zatvorsku kaznu, jer, kada se to desi, znaćemo da stvari idu nabolje", kazala je Mišićeva.

Prema njenim riječima, do sada je, što policiji, što tužilaštvima, podneseno oko 200 prijava od strane radnika. Naglasila je da se radnici sve više javljaju i žele da krivično terete svoje poslodavce.

"Iako smo mi tražili da prijava može biti podnesena odmah nakon kašnjenja tri plate, ipak je u zakon unesena odredba da je krivičnu prijavu moguće podnijeti nakon kašnjenja pet plata i kazna je pet godina zatvora, što je svakako pomak u odnosu na ranije godine kada je kazna bila samo novčana", kazala je Mišićeva.

Ona je naglasila da se uglavnom radi o tužbama zbog neisplaćivanja plata i doprinosa iako ima i kršenja drugih prava radnika, kao što je, na primjer, otpuštanje trudnica ili vraćanje porodilja na posao prije završetka bolovanja.

"I ovaj najnoviji slučaj u Prijedoru je sigurno nešto što će i ostale radnike natjerati da se zamisle i sami prijave ako poslodavac ne poštuje njihova radnička prava", kazala je Mišićeva.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da svako treba da odgovara za bilo kakvo nepoštovanje zakona pa tako i poslodavci.

"Znam da ima dosta prijava, svakodnevno inspektori pišu prijave, ali sad koliko ih je podneseno tužilaštvima, to ne znam stvarno. Ako je neko radniku uskratio bolovanje, ne isplaćuje platu ili doprinose i poreze, nemam ništa protiv da za to odgovara i krivično i da dobije predviđenu kaznu", istakao je Zgonjanin.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.