Ugovaranje brakova: U Bugarskoj prodaju mlade na pijaci (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 09.Apr.2017, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovaranje brakova: U Bugarskoj prodaju mlade na pijaci (VIDEO)

Romska zajednica Kaladžija okuplja se u Staroj Zagori u centralnoj Bugarskoj četiri puta godišnje na takozvanoj pijaci udavača.

Naime, tu se mladići i devojke upoznaju, dogovaraju susrete, a neki se odmah odluče za brak. Sve se dešava uz nadzor starijih, a svaki dogovor se potvrđuje novcem jer novac za njih predstavlja čast.

"Za mene je sve ovo normalno, svi govore da se mi ovde prodajemo, ali to nije istina. Novac se daje zbog tradicije. Nakon što se momak >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i devojka upoznaju, pitaju se njegovi roditelji da li tu devojku žele u svojoj kući. Nakon toga sledi dogovor, veridba i na kraju svadba", rekla je devojka po imenu Pepa.

Ilustracija Printscreen

Roditelji devojaka moraju da daju dozvolu mladićima, a ona se uglavnom daje na osnovu bogatstva koje momci ističu zlatnim lancima oko vrata. Novac je važan kako bi mogle da se plate i velike svadbe, piše Al Džazira Balkans.

"Novac predstavlja čast. Ako dam dete bez nadoknade znači da sam prosjak bez autoriteta i da niko nema poštovanja prema meni, automatski ni moje dete niko neće poštovati i cela porodica gubi poštovanje", kazao je Atanas, otac jedne mlade.



Oko Stare Zagore živi oko 25.000 Kaladžija, a ima ih i u Rumunijii i Ukrajini. Važe za najzatvoreniju zajednicu u regionu. Da bi se sklopio brak van zajednice potrebna je dozvola starešina koji predstavljaju sudije, ali takvi brakovi su retkost. Starešine daju poslednju reč i u slučaju razvoda utvrđujući ko je od supružnika pogrešio i ko treba da snosi troškove.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.