Uče studentkinje kada da planiraju trudnoću  seminari će pomoći?

Izvor: B92, 12.Okt.2021, 12:19

Uče studentkinje kada da planiraju trudnoću " seminari će pomoći?

Mari Edvards, jedan od poslednjih ženskih koledža Univerziteta u Kembridžu, uvešće "seminare o plodnosti" kako bi "naučio" žene da počnu planiranje trudnoće do sredine tridesetih godina.

Ova odluka je donesena nakon što su podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku pokazali da se ukupna stopa fertiliteta u Engleskoj i Velsu smanjila sa 1,58 dece po ženi 2020. godine na 1,53 u prvom tromesečju 2021. godine.

Nova predsednica koledža Mari Edvards Doroti Bern >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je da će seminari "pomoći" studentkinjama da bolje razumeju svoju plodnost.

Doroti Bern, koja je ćerku rodila u 45. godini nakon IVF tretmana, izjavila je da je postalo "gotovo zabranjeno" pitati žene o planiranju dece, dodajući da "smo otišli predaleko". Mnoge je iznenadila ova njena izjava.

"Mlade žene su naučene da moraju dobro da se snađu u školi, steknu diplomu, budu uspešne u karijeri i budu lepe. Usput zaboravljaju da rode dete, što se meni zamalo dogodilo. Fokusirala sam se na karijeru i nisam posvećivala dovoljno pažnje planiranju trudnoće", kazala je Doroti Bern za britanske medije.

Prosečne godine prvorotkinja u Velikoj Britaniji je 30 godina, ali istraživanja pokazuju da plodnost žena počinje da opada sredinom tridesetih, a naročito nakon 35. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.