U javnosti Goran, privatno Gordana

Izvor: B92, 03.Sep.2013, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U javnosti Goran, privatno Gordana

U malom mestu u unutrašnjosti Srbije rođena je kao Goran, a oduvek se, kako kaže, osećala kao Goca. Gordana Mitrović prva je "autovana" transrodna osoba u Srbiji.

Ona je ujedno i protagonistkinja dokumentarnog filma pod nazivom „Ja kad sam bio klinac, bila sam klinka“, koji je nakon dve nagrade na filmskom festivalu u Los Anđelesu, proglašen i za najbolji balkanski dokumentarni film na ovogodišnjem DOKUFEST-u u Prizrenu. Ovaj dokumentarac ujedno je i jedini film iz Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se našao u ovogodišnjoj kategoriji kratkih filmova na festivalu u Berlinu, početkom godine.

„Film je rađen vrlo spontano, trudili smo se da budemo što prirodniji, jer nisam htela perje i lambadu, to je svuda u svetu već prepoznatljivo“, kaže protoganstkinja ovog filma Gordana Mitrović i dodaje da je ovaj film bio prilika da se predstavi život jedne transrodne osobe u Srbiji. Zbog sigurnosti i da ne bi skretala neželjenu pažnju na sebe, kad izlazi na ulicu se oblači u mušku odeću, ali ipak više voli da je zovu Goca, kao i da široke majice i patike zameni ženstvenijom garderobom. Ovaj dokumentarac prati Gocin život, koja se sa svojih 39 godina stara o osamnaestogodišnjoj nećaki, bori sa ljubavnim problemima, radi kao seksualna radnica i priprema kabare predstavu o životu transrodnih osoba. Snimanje je trajalo 18 meseci, a bilo je i momenata kada je kako kaže razmišljala da odustane. „Bilo je jako napeto i mukotrpno. Nekad nisam bila ni raspoložena za snimanje i onda bi mi Ivana Todorović, koja je režiser filma, govorila „Ajde Goco još malo snimamo, ajde još malo pa je gotovo, izdrži“, priseća se Gordana Mitrović.

Trud je prepoznat, pa je ovaj film na filmskom festivalu u Los Anđelesu osvojio nagradu u kategoriji kratkih filmova, a takođe je dobio i priznanje kao film koji najbolje predstavlja prava LGBT osoba. Rediteljka ovog dokumentarca Ivana Todorović, kaže da je kod nje postojao strah kako se bližila premijera u Beogradu. „Iskreno jako sam se plašila, čak sam sa Gocom pričala jesmo li sigurni u ovo što radimo, šta ako neko dođe, puca, ubije... Ipak je ovo Srbija, nisam bila sigurna gde to može da ode“, kaže Todorovićeva.

Ideja za film rodila se spontano. Naime, Goca je sa još tri drugarice, koje su kros dreserke, odlučila da izađe javno i naprave predstavu. Obratile su se za pomoć nevladinim organizacijama koje se bave pravima LGBT osoba, i tako je počela saradnja. „Na prvom sastanku Goca je rekla da bi volela da postane vidljiva da bi živela nevidljivo kao svi drugi ljudi“, priča Todorovićeva i dodaje da kada se odlučila da snima ovaj film nije razmišljala da pravi film o položaju seksualnih manjina u Srbiji.

„Ja sam tu više videla filozofa života koji je zbog neprihvatanja u društvu skrajnut u jednu marginu, a koja je tako jedan sjajan čovek od koga možemo svi mi da naučimo. I onda vremenom kako sam upoznavala njen svet shvatila sam da će ovo da služi i širenju same tematike“, ističe Ivana Todorović.

Film je urađen u produkciji Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad, a nagrada za najbolji balkanski dokumentarac na ovogodišnjem međunardnom festivalu dokumentarnih i kratkometražnih filmova u Prizrenu, poslednja je u nizu nagrada koju je ovaj film osvojio.

Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka / When I was a boy, I was a girl from Ivana Todorović on Vimeo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.