U Zagrebu sklopljen prvi gej brak

Izvor: B92, 06.Sep.2014, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zagrebu sklopljen prvi gej brak

U Zagrebu je sklopljen prvi gej brak (“životno partnerstvo”), objavili su iz Zagreb Prajda na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je hrvatski portal Indeks.hr.

Oni su sinoć i na svom Tviter profilu objavili fotografiju prvog dokumenta o sklapanju partnerstva - partnerski list, uz objavu da je u Hrvatskoj sinoć stvarana istorija.

Više detalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o prvom gej braku u Hrvatskoj zasad nije poznato, ali kako prenosi Indeks.hr, reč je o maloj ceremoniji samo za porodicu, ali je venčanju prisustvovao i ministar Arsen Bauk, koji im je poklonio - dve kravate.

"Tačno je. U ime Republike Hrvatske sam im poklonio dve kravate. To je simboličan poklon prvom paru koji je sklopio životno partnerstvo", izjavio je za Indeks.hr ministar i otkrio da su dosad primili 17 zahteva iz različitih delova Hrvatske, a najviše iz Zagreba.

"Ovo je veliki korak napred", rekao je Bauk.

Kako podsećaju hrvatski mediji, Sabor je 15. jula usvojio Zakon o životnom partnerstvu koji je definisan kao zajednica porodičnog života dve osobe istog pola.

Već nekoliko dana kasnije saznalo se da će prvi u takvu zajednicu stupiti dvojica muškaraca sa područja Zagreba stari izmedju 30 i 40 godina.

U Zagrebu sve prijave za sklapanje životnog partnerstva predaju se u centralnom odseku za sklapanje brakova u Crnomercu.

U Zagrebu životna partnerstva može sklapati tridesetak matičara, a nijedan matičar se nije pozvao na savest niti je rekao da ne želi da venča gej parove.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.