U Škotskoj će ulošci i tamponi od sad biti besplatni

Izvor: OkRadio.rs, 25.Nov.2020, 12:52

U Škotskoj će ulošci i tamponi od sad biti besplatni

Škotska je postala prva država na svetu koja je obezbedila besplatne proizvode koji ženama trebaju tokom menstruacije, što je rezultat četvorogodišnje kampanje. Zakon o proizvodima za menstruaciju, koji je jednoglasno prošao kroz završnu fazu u utorak uveče, biće obavezujući za lokalne vlasti da proizvode za menstruaciju učini dostupnim svima kojima su potrebni.   Kampanju, koju je podržala i država, predvodila je portparolka zdravstva škotskih laburista, Monika Lenon. Ona je za Gardijan rekla da je ovo „dan ponosa za Škotsku“.   “Ovo će značajno promeniti život žena i devojaka i svih koji imaju menstruaciju. Već je postignut veliki napredak na nivou zajednice i putem lokalnih vlasti...

Nastavak na OkRadio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠKOTSKA JE PRVA DRŽAVA U KOJOJ ĆE ULOŠCI I TAMPONI BITI BESPLATNI: Donesen zakon važan za sve žene

Izvor: Kurir, 25.Nov.2020

Škotska je postala prva država na svetu koja je tampone i uloške učinila dostupnim svima kojima su potrebni, nakon što je u Parlamentu jednoglasno donesena ova mera. Ovim potezom su stali na kraj situacijama da najsiromašniji ne mogu sebi da priušte higijenske proizvode potrebne za vreme menstruacije.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta OkRadio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta OkRadio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.