Tri dana do Plutona: NASA spremna za istorijski trenutak

Izvor: B92, 11.Jul.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri dana do Plutona: NASA spremna za istorijski trenutak

Američka svemirska agencija (NASA) spremna je za istorijski prelet patuljaste planete Pluton koji će 14. jula obaviti letelica “Novi Horizonti”.

Osim toga, u utorak će biti obeležena i 50. godišnjica prvog uspešnog preleta neke planete. Naime, 14. jula 1965. godine, NASA-ina letelica Mariner 4 po prvi put se približila i izbliza fotografisala planetu Mars.

Na sličan način “Novi horizonti” će sakupljati podatke sa Plutona i njegovih satelita, i tako po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi put u istoriji Zemlji i čovečanstvu približiti popularno nebesko telo koje se do pre nekoliko godina smatralo devetom planetom.

Letelica je lansirana 19. januara 2006. godine, a pre desetak dana naišla je na veliki problem kada je prešla u tzv. "sejf mod" i prekinula komunikaciju sa Zemljom. Na sreću, naučnici su uspeli ponovo da aktiviraju letelicu i spasu devetogodišnju misiju u koju su uložene milijarde dolara.

Izvor: Klix

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NASA: Pluton je crvenkast i ima veliko srce na površini

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jul.2015, 11:51

Patuljasta planeta Pluton je drugačije boje nego što se dosad verovalo - ni siva, ni plava, već riđkaste boje sa velikim svetlim srcem na površini, javila je Američka svemirska agencija (NASA)...Najnoviju i dosad najdetaljniju fotografiju Plutona snimila je sa osam miliona kilometara daljine letelica...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.