Tinejdžeri su opterećeni time šta drugi o njima misle

Izvor: B92, 21.Feb.2017, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinejdžeri su opterećeni time šta drugi o njima misle

U telu tinejdžera dolazi do intenzivnih reakcija u trenutku kada veruju da ih neko gleda, jer brinu šta drugi, a pogotovo vršnjaci, misle o njima. Do ovog zaključka je došao tim stručnjaka koji je pratio 69 dobrovoljaca uzrasta od 8 do 23 godine.

"Rezultati su pokazali da kod adolescenata dolazi do samosvesne emocionalne reakcije kada ih neko posmatra ili kada misle da ih posmatra", izjavila je vođa studije Lea Somervil.

Istraživači su otkrili da u tim situacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolazi do veće povezanosti između dva dela mozga - medijalnog prefrontalnog korteksa i striatuma.

Prvi je zadužen za regulaciju emocionalnih stanja, a drugi je odgovoran za ponašanje i delovanje.

To je, kako navodi Somervilova, odgovor na pitanje zašto se tinejdžeri često upuštaju u rizična ponašanja, naročito kada su u društvu vršnjaka.

Izvor: novosti.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.