Teorija zavere razbijena posle 70 godina: To je on!

Izvor: B92, 12.Feb.2019, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teorija zavere razbijena posle 70 godina: To je on!

Čovek koji se 1987. godine obesio u berlinskom zatvoru Špandau, u svojoj 93. godini, zaista je bio Rudolf Hes, nekadašnji zamenik vođe Trećeg rajha Adolfa Hitlera.

To su potvrdili DNK testovi čiji su rezultati srušili teorije zavere, koje su uspele da opstanu duže od sedam decenija.

Istraživači, koji su nastojali da dokažu da jedan od prviha nemačkih nacista nije zamenjen dvojnikom, ušli su u trag Hesovom rođaku koji živi u Nemačkoj.

Oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uporedili njegov DNK uzorak sa uzorkom krvi "Zatvorenika Br. 7", iz 1982. godine, koji im je ustupila uprava zatvora Špandau. Uporedni test je otkrio da postoji skoro stoprocentno poklapanje uzoraka, piše Nju sajantist.

Teoretičari zavere, među kojima je i jedan od lekara koji su u zatvoru lečili Hesa - Hju V. Tomas, spekulisali su da je dvojnik zamenio Hesa pre nego što je ovaj 1941. godine odleteo u Škotsku, u pokušaju da zaljuči mir sa Velikom Britanijom.

Hes je uhvaćen nakon sletanja u Škotskoj, u maju 1941. godine. Do kraja rata bio je zatvoren u londonskom Taueru. Na Nirnberškom procesu 1946. godine, zbog ratnih zločina, osuđen je na doživotnu robiju, a 1947. je prebačen u zatvor Špandau.

Dokor Tomas je tvrdio da se čovek koga je on lečio fizički razlikovao od Hesa. Bilo mu je sumnjivo i to što što je porodica osuđenika godinama odbijala da ga poseti.

Američki vojni patolog Rik Val, jedan od autora međunarodnih forenzičkih istraživanja o genetici, sačuvao je uzorak krvi za potrebe naučnog istraživanja, što se pokazalo veoma korisnim, prenosi Njuzer.

Hasovi ostaci su ekshumirani 2011. godine, kako bi se sprečilo da njegov grob postane mesto hodočašća za neo-naciste, što znači da je Valov uzorak iz Špandaua jedini sačuvani trag Hesove DNK.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

TEORIJA ZAVERE RAZBIJENA POSLE 70 GODINA! DNK test potvrdio: TO JE ON!

Izvor: Kurir, 13.Feb.2019, 08:27

Teorija zavere da je nacistički ratni zločinac Rudolf Hes zamenjen dvojnikom u zatvoru napokon je pobijena.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.