Tek svaka 20. Nobelova nagrada bude dodeljna ženi

Izvor: B92, 09.Dec.2017, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tek svaka 20. Nobelova nagrada bude dodeljna ženi

Statistika Nobelovih nagrada ukazuje na poražavajuću činjenicu da je tek svaka dvadeseta uručena ženi, a na dodeli nagrada 10. decembra, drugu godinu zaredom, neće biti nijedne žene.

Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju uručuju u Švedskoj, a nagrada za mir u Norveškoj, dvema zemljama koje se inače ponose pionirskom ulogom u promoviranju rodne ravnopravnosti.

Broj dobitnica Nobela statistički je porastao poslednjih decenija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali to i nije naročito postignuće s obzirom na to da su u prvih dvadeset godina postojanja nagrade, od 1901. do 1920, svega četiri bile dodeljene ženama.

Među dosadašnjim dobitnicima samo je 48 žena od ukupno 896 pojedinačnih dobitnika, što iznosi pet odsto. Ta statistika varira po kategorijama, a područja gde se beleži najveća mizoginija ekonomija, fizika i hemija.

1.000 ždralova od papira u Oslu

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja "Ajken" (ICAN), koja je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, postavila je 1.000 ždralova od crvenog papira ispred norveškog parlamenta.

Ždralovi od papira, koje su napravila deca iz Hirošime, japanskog grada na koji je bačena prva atomska bomba u svetu, simbolično su postavljeni uoči zvaničnog uručenja nagrade u nedelju, preneo je AP.

"Sada možemo da vidimo da pretnje od upotebe nuklearnog oružja rastu. Zemlje aktivno prete da će ubiti stotine hiljada civila. To nije šala. To je realna opasnost koju moramo da popravimo i ovo je popravljivo. Možemo to da popravimo", poručila je izvršna direktorka ICAN Beatris Fin.

Početkom oktobra objavljeno je da je ICAN dobila Nobelovu nagradu za mir za 10-godišnju kampanju da se reši atomskog oružja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.