Tasmanijski đavoli na ivici opstanka

Izvor: B92, 16.Nov.2012, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasmanijski đavoli na ivici opstanka

Nekoliko tasmanijskih đavola preseljeno je na jedno malo australijsko ostrvo u pokušaju da se spase njihova vrsta, izložena odumiranju zbog facijalnog tumora koji je dosad usmrtio više od 90 odsto ovih torbara.

Kako prenose australijski mediji, 15 tasmanijskih đavola, brižno odabranih u okviru programa razmnožavanja u uslovima zatočeništva, vođenih širom Australije, pušteno je danas na ostrvu Marija, prirodnom rezervatu, udaljenom 16 kilometara istočno od obala Tasmanije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"To je krupan korak u pokušaju da se zaustavi izumiranje ove životinje koja je nekad na Tasmaniji živela u velikom broju", kazao je Brajan Vajtman, tasmanijski ministar za zaštitu okoline.

"Transfer na ostrvo Marija ima za cilj uzgoj nezavisne populacije zdravih đavola koji žive na slobodi, u bezbednim uslovima, na prostoru u kojem neće biti u kontaktu sa smrtonosnim facijalnim kancerom", objasnio je on.

Tasmanija je jedino mesto na svetu na kojem živi ovaj mali torbar. Tumor lica, nazvan "đvolov facijalni tumor" pojavio se 1996. godine i počeo brzo da se širi kroz celu vrstu.

Bolest se prenosi fizičkim kontaktom, uglavnom preko ujeda za vreme parenja. Gotovo uvek ima smrtonosan ishod i raširena je po celoj Tasmaniji. Dosad je uginulo oko 91 odsto populacije tasmanijskog đavola.

Na ostrvu Marija nema vozila, ni prodavnica, ni stalnih naseobina. Jedini ljudi na ostrvu su šumari i povremeni turisti.

Uvođenje tasmanijskih đavola u ovaj prirodni planinski park koji se prostire na 115 kvadratnih kilometara, ne bi trebalo da utiče na ekosistem, kažu australijske vlasti, dodajuću da će razvoj ove životinje na ostrvu biti pod stalnim nadzorom.

Ukupno 50 tasmanijskih đavola trebalo bi da bude preseljeno na ostrvo Marija u naredne dve godine u okviru programa spašavanja vrste, vrednog pet miliona dolara.

"Nadajmo se da će biti srećni mali đavoli na ostrvu Marija", kazao je Vajtman.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.