Tako mali, a već ima rešenje za neplansku seču šuma

Izvor: B92, 03.Nov.2018, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tako mali, a već ima rešenje za neplansku seču šuma

Dizajn robota koji će uzimati vodu iz velikih filtera za vreme velikih suša, novi načini recikliranja materjala koji zagađuju životnu sredini, ekološki dnevnici, samo su neke od ideja školaraca iz cele Srbije koja učestvuju u "Globalnom Dečjijem dizajn maratonu - Dizajnaton" koji je danas počeo u beogradskom Impact Hubu.

U živoj atmosferi pedesetoro dece uzrasta od devet do 16 godina, pomoću novih tehnologija, dizajniraće kreativna ekološka rešenja na temu "Život >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Zemlji". Upravo ta tema predstavlja petnaesti cilj održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Raspoređeni u male timove od tri ili četiri člana svoja rešenja kreiraće pomoću elektro-komponenti, programiranja i različitih kreativnih materijala, uz asistenciju edukatora iz oblasti ekologije i održivog razvoja, novih tehnologija i dizajna.

Mali "inovatori" uskomešali su se kada je objevljen start radionice i ideje su počele da kruže između stolova u Impact-Habu.

Andrija iz beogradske Osnovne škole "Drinka Pavlović" već ima spremna rešenja za zaštitu šuma od neplanske seče.

"Moja ideja je da napravimo robote koji će uzimati vodu iz velikih filtera za vreme velikih suša kako bi zalivali drveće i pomagali biljkama da prebrode ekološke promene koje nas očekuju", rekao je Andrija, a njegova drugarica Teodora veselo poručuje da je jedan od najvažnijih zadataka ljudi da spreče dalje uništavanje prirode.

"Moramo da sprečimo seču šuma i roboti su odličan alat za taj posao jer mogu bez prekida da vode računa o prirodi. Nije važno čiji će rad na ovoj radionici biti proglašen za najbolji. Važno je da neka naša ideja bude realizovana u budućnosti", kazala je Teodora.

Aleksandar, još jedan od učesnika radionice, kaže da je lepo što se školska deca motivišu da razmišljaju o važnim pitanjima za spas prirode na planeti...

"Važno je da osmislimo nove modele recikliranja materijala koji zagađuju planetu. U tu svrhu treba svako od nas u budućnosti da vodi svoj ekološki dnevnik", poručuje Aleksandar.

Tijana Petrović iz organizacije Kid Hub, koja je organizovala ovaj događaj, kaže da deca pre svega treba da pokažu svoja razmišljanja o ekologiji konkretno, o velikom problemu nestajanja šuma.

"Biće interesantno da sagledamo kako se globalni ciljevi prelivaju na lokalne probleme kroz ideje školaraca iz cele Srbije. Kada govorimo o nestajanju šuma, istovremeno govorimo i o zagađenju vazduha, ugrožavanju prirodnih staništa i gubitku različitih biljnih i životinjskih vrsta. Zadatak dece je da nađu kreativno rešenje ovog ekološkog izazova uz pomoć moderne tehnologije kao što je programiranje", kazala je Tijana Petrović

Ona je napomenula da će deca na kraju radionice predstaviti prototipe svojih rešenja.

"Biće to simboličke predstave o njihovim rešenjima važnih pitanja iz ekologije. Nadam se da će neka od tih rešenja imati dugoročniji karakter koje će se pretvoriti u konkretan projekat", dodaje. Globalni "Dečji dizajn maraton - Dizajnaton" (Global Children''s Designathon) istovremeno se organizuje u 30 zemalja, a ove godine će se prvi put održati i u Beogradu.

Među 1.000 mališana iz čitavog sveta, ovog puta našli su se i školarci iz Srbije.

Među gostima radionice koji će raditi sa decom biće Nadica Miljković, profesorka Elektrotehničkog fakulteta, Jelena Krmar, programerka, Vena Pejović, indistrijska dizajnerka...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.