Svirao gitaru dok su mu hirurzi operisali mozak

Izvor: B92, 05.Jun.2015, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svirao gitaru dok su mu hirurzi operisali mozak

Jedan 33-godišnji čovek iz Brazila nedavno je podvrgnut operaciji mozga. Ne samo da je bio budan tokom zahvata, nego je pritom svirao svoju omiljenu pesmu “Yesterday” od Beatlesa i to na gitari.

Antoni Kulkamp svira gitaru duže od 20 godina. Saznao je da ima tumor na mozgu samo petnaest dana nakon što je dobio sina.

Zanimljivo je što je tokom operacije svirao čak šest različitih pesama, uprkos tome što mu je desna ruka bila nešto slabija, zato što su mu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << operisali onaj deo mozga koji reguliše njene pokrete.

Inače, držanje pacijenta budnim tokom operacije mozga nije neuobičajeno, jer tako neurohirurzi mogu da prate aktivnost.

Kulkampov hirurg dr Žan Abro Makado je rekao: “Kada je pacijent budan, možemo da mapiramo važne delove mozga. Veliki je izazov pacijenta dovesti u to stanje, naročito za anesteziologa”.

Polgedajte Kulkampov “nastup” tokom operacije:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.