Sve više dečjih hroničnih bolesti, ali kraće traju

Izvor: S media, 26.Mar.2010, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više dečjih hroničnih bolesti, ali kraće traju

Dečje hronične bolesti imaju tendenciju rasta, ali kraće traju, pokazali su rezultati epidemiološkog istraživanja o hroničnim bolestima među decom, koje je objavio Časopis Američkog zdravstvenog udruženja (JAMA).

Naučnici kraće trajanje hroničnih bolesti među decom objašnjavaju njihovim razvojem jer, na primer, dečja astma nestaje u pubertetu, ali i s razvojem efikasnijih terapija, što je slučaj sa rakom kod dece, kao i promenama faktora iz životne sredine, preneli >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su francuski mediji.

Istraživanje je trajalo skoro 20 godina, a pod terminom hroničnih bolesti je obuhvatilo oboljenja kao što su astma, ali i gojaznost ili pojava hiperaktivnosti praćene poremećajem pažnje.

U istraživanju su učestvovale tri grupe dece starosti između dve i osam godina.

Istraživanje na prvoj grupi dece obavljano je od 1988. do 1994. godine, drugoj između 1994. i 2000. i trećoj od 2000. do 2006. godine.

Naučnici preporučuju što efikasnije suzbijanje hroničnih bolesti i pokušavanje što boljeg razumevanja činilaca koji dovode do toga da kod neke dece nestanu određene hronične bolesti, dok kod druge ostaju trajno.

Izvor: Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.