Šta se desilo sa zastavama postavljenim na Mesecu?

Izvor: B92, 20.Dec.2016, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se desilo sa zastavama postavljenim na Mesecu?

Prvi objekat napravljen ljudskom rukom koji je stigao do Meseca bila je sovjetska Luna 2 misija 13. septembra 1959. godine.

Ali, američki Apollo 11 biće poznat kao prva misija s ekipom astronauta koja će sleteti na Mesec 20. jula 1969. godine. Još šest misija su imali između 1969. i 1972. godine. Do danas, veruje se kako je SAD jedina zemlja koja je uspjšno izvela sletanje na Mesec (nećemo sada zalaziti u teorije zavere).

U tom periodu, ekipe su postavile čak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šest zastava (sve američke) na Mesec. Šta se dogodilo s njima tokom ovih četrdeset godina?

Prva je nestala. Naime, Baz Aldrin se prisetio kako je nakon poletanja s Meseca, video prvo u vazduhu, a potom kako pada na tlo nakon lansiranja.

Veruje se kako su zastave Apolla 14 i 15 takođe pale, ili su se dezintegrisale. Ipak, stručnjaci su sigurni kako je zastava Apolla 12 još uvek na svom mestu. Kao dokaze navode satelitske snimke koji pokazuju senku koja se poklapa sa zastavom postavljenom na stub. Slično je i s Apollom 16 i 17. Ali, oni dodaju i te zastave verovatno više ne liče na američke, zbog UV zraka koji su ih s vremenom izbelele.

Svi se predajemo vremenu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta se desilo sa zastavama postavljenim na Mesecu?

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Dec.2016

Prvi objekat napravljen ljudskom rukom koji je stigao do Meseca bila je sovjetska Luna 2 misija 13. septembra 1959. godine...Ali, američki Apollo 11 biće poznat kao prva misija s ekipom astronauta koja će sleteti na Mesec 20. jula 1969. godine. Još šest misija su imali između 1969. i 1972. godine....

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.