Šta se desi kada mumija dođe na CT skener

Izvor: B92, 05.Apr.2014, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se desi kada mumija dođe na CT skener

Skeniranje kompjuterskom aksijalnom tomografijom pomoglo je Britanskom muzeju da otkrije tajne koje su drevni Egipćani odneli u grob, uključujući intimnu tetovažu na telu jedne žene.

Obmotane platnom i predstavljene kao figure strave u holivudskim ostvarenjima, egipatske mumije su dugo podsticale maštu kako naučnika tako i običnih ljudi.

Najnovija izložba u Britanskom muzeju, pod naslovom "Drevni životi: nova otkrića" (Ancient Lives: New Discoveries), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja će biti otvorena u maju, razotkriva ljudsku stranu mumija sa Nila.

Osam njih je "razgolićeno" kako bi odale tajne koje su sa sobom ponele u grob pre više hiljada godina.

Organizatori predviđaju da će ovo biti jedna od najuspešnijih izložbi u istoriji Britanskog muzeja. Izložba "Blago Tutankamona", koja je priređena u ovom muzeju 1972. godine, uspela je da privuče više od 1,6 miliona posetilaca.

Podvrgavajući leševe najnovijim naučnim tehnikama, što je podrazumevalo i njihovo slanje u nekoliko londonskih bolnica radi CT-skeniranja, egiptolozi muzeja uspeli su da pruže dosad najdetaljniju sliku o tome šta se krije ispod sarkofaga i zavojima ufalšovanih tela.

Novim analizama, stručnjaci su pokazali da su drevni Egipćani, baš kao i današnji ljudi, bolovali od raznih bolesti, a da su neki čak imali i tetovaže.

Izložba se bavi Egipćanima koji su nekada davno živeli duž obale Nila, od pripadnika kraljevske porodice do običnih ljudi. Kustosi, koji su izabrali mumije iz različitih predela i društevnih slojeva, podsećaju da mumifikacija nije bila rezervisana samo za faraone.

Najstarija od mumija koje su podvrgnute naučnom ispitivanju ima više od 5.500, a "najmlađa" 1.300 godina.

Mumificirana tela su pripadala osobama koje su imale između dve i 50 godina kada su umrle. Neka su otkrili istraživači pre više od jednog veka, dok su druga pronađena u skorije vreme na obalma Nila, na teritoriji današnjeg Sudana.

Žena, koja je bila stara između 20 i 35 godina u vreme smrti, sahranjena je obmotana lanenim i vunenim platnom, a njeno telo se mumuficiralo u uslovima suve i tople klime. Skeniranjem, stručnjaci su uspeli da dešifruju tetovažu koja predstavlja simbol arhangela Mihajla.

S obzirom na to da je bila visoko na butini, kustosi pretpostavljaju da se tetovaža nije videla od odeće. Oni priznaju da, uprkos svom svom znanju, mogu samo da nagađaju kakva je bila moda i koju su dužinu suknji i haljina nosile žene koje su živele 700. godine.

Mumiju tetovirane žene publika će imati priliku da vidi po prvi put na izložbi u maju.

"Cilj izložbe je istraživanje života osmoro ljudi iz prošlosti", kazao je za londonski Telegraf kustos Džon Tejlor, zadužen za odsek starog Egipta i Sudana u Britanskom muzeju.

"Želimo da promovišemo ideju da to nisu predmeti već istinska ljudska bića. Želimo da prikažemo ono ljudsko u njima", naveo je on.

"Uspeli smo da napravimo neke fantastične snimke i da otkrijemo mnogo toga novog o ovim mumujama, premda se neke nalaze u muzeju više od 100 godina. Većini leševa zavoji dosad nikada nisu bili skinuti", dodao je Tejlor.

Tokom nekoliko meseci, mumuje su noću odnošene u bolnice širom Londona gde su skenirane na aparatima inače predviđenim za ljude.

CT-skeniranje, odnosno kompjuterska tomografija, generiše trodimenzionalne slike pacijentovih organa, kostiju i tkiva. Neke od mumija su bile tako dobro očuvane da je skeniranje otkrilo delove mozga i druge vitalne organe.

Dobijeni snimci su kombinovani sa drugim, forenzičkim metodama, kao što su ultracrvena reflektografija i radiokarbonsko datiranje, kako bi se dobio što verodostojniji prikaz života drevnih Egipćana.

Snimci su stručnjacima otkirli da su davnašnji stanovnici obala Nila patili od kardiovaskularnih bolesti i da su im zubi bili u užasnom stanju.

Jedna od mumija, koja je pronađena pre samo sedam godina, bila je u tako očuvanom stanju da su arheolozi mogli da na unutrašnjem delu butine njene desne noge golim okom razaznaju tetovažu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta se desi kada mumija dođe na CT skener

Izvor: B92, 05.Apr.2014

Skeniranje kompjuterskom aksijalnom tomografijom pomoglo je Britanskom muzeju da otkrije tajne koje su drevni Egipćani odneli u grob, uključujući intimnu tetovažu na telu jedne žene...Obmotane platnom i predstavljene kao figure strave u holivudskim ostvarenjima, egipatske mumije su dugo podsticale...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.