Srećniji smo kad slušamo tužnu muziku?

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2014, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećniji smo kad slušamo tužnu muziku?

Slušanje tužne muzike izaziva osećaj sreće i zadovoljstva, tvrde istraživači sa Univerziteta u Berlinu.

Časopis "Plos One" objavio je rezultate istraživanja koje je obuhvatilo slušanje tužne muzike i osećanja koje ona izaziva. Za razliku od uvreženog mišljenja, istraživači tvrde da tužna muzika kod ljudi ne izaziva tugu i neraspoloženje već, potpuno suprotno, sreću i dobro raspoloženje.

Ispitanici su govorili o osećanjima koja je kod njih izazvala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pomenuta muzika. Ispitanici su smatrali da tužna muzika popravlja raspoloženje, posebno kada je osobi dosadno. Osim toga, neki ispitanici su govorili kako im je nakon slušanja tužna muzika dala snagu maštanja, saosećanja, empatije i kreativnosti.

Istraživači sa Univerziteta u Berlinu preporučuju slušanje tužne, spore muzike svima koji su potištini, neraspoloženi i kojima je dosadno.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.