Spejs Eks u tajanstvenoj misiji za vladu SAD

Izvor: B92, 15.Nov.2017, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spejs Eks u tajanstvenoj misiji za vladu SAD

Spejs Eks danas lansira svoju novu misiju. Kompanije Ilona Maska bi u Svemir, raketom Falkon 9, trebalo da lanisra "tajanstevni vladin teret", za koji se jedino zna da je označen kao "Zuma".

U trenutku kada se letelica bude bezbedno letela ka Zemljinoj orbiti, prvi stepen Falkona 9 će se odvojiti, vratiti na Zemlju i sleteti na lansirnu rampu u Kejp Kanaveralu na Floridi. To sletanje biće ukupno 20, uključujući sva prethodna sletanja na kopnu i na dronove plovila na moru. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Veoma malo informacija je poznato o Misiji "Zuma", a nijedna institucija vlade SAD se nije oglasila povodom toga.

Ukoliko lansiranje Zume bude uspešno, Spejs Eks će kroz dva dana, 17. novembra obaviti još jedno lansiranje.

Prema pisanju sajta Spaceflightnow.com, lansiranje Zume podseća na dve tajanstvene misije iz 2009. i 2014. godine, poznate pod imenima "Pan" i "Clio", koje takođe nisu imale nikakvu zvaničnu potvrdu svojih ciljeva i namena, niti su bile potvrđene od strane vladinih agencija.

Prema kasnije prikupljenim informacijama, misija "Pan" je korišćena da bi se putem komunikacionih satelita prisluškivala komunikacija iznad Bliskog Istoka, za potrebe Državne bеzbеdnosne agеncije SAD (NSA).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Space X u tajanstvenoj misiji za vladu SAD

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Nov.2017

Space X danas lansira svoju novu misiju. Kompanije Ilona Maska bi u Svemir, raketom Falkon 9, trebalo da lanisra "tajanstevni vladin teret", za koji se jedino zna da je označen kao "Zuma"...U trenutku kada letjelica bude bezbjedno letjela ka Zemljinoj orbiti, prvi stepen Falkona 9 će se odvojiti, vratiti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.