Ruski astronaut će morati da se igra žmurke u svemiru

Izvor: B92, 09.Dec.2017, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski astronaut će morati da se igra "žmurke" u svemiru

Nova posada od tri astronauta kreće 17. decembra na Međunarodnu svemirsku stanicu, a jedan od njenih članova, Rus Anton Škaplerov, imaće posebnu misiju - moraće da se igra "žmurke".

Svemirska misija kreće u orbitu ruskom letelicom "Sojuz MS-07", a osim Škaplerova, u ekipi su Amerikanac Skot Tingli i Japanac Norišige Kanaj.

Članovi posade nastaviće eksperimente koji se trenutno odvijaju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali će Škaplerov imati jedan vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poseban i "zabavan zadatak" - igraće se "žmurke" sa Zemljom.

Anton će nositi poseban senzor koji će omogućiti Centru za kontrolu misije da ga locira u različitim područjima stanice.

On će morati da se krije od ostatka čovečanstva u okviru eksperimenta pod nazivom "Vizir", čiji je cilj testiranje sistema za praćenje astronauta.

Taj sistem biće korišćen u slučaju opasnih situacija, uključujući požar.

Međunarodna svemirska stanica je "kuća" veličine 110 puta 70 metara. U hitnim slučajevima astronaut može biti blokiran u bilo kojem delu i mogao bi da dospe u životnu opasnost.

Kako bi to bilo izbegnuto, biće sproveden eksperiment "Vizir" da bi stručnjaci na Zemlji koji upravljaju letom mogli u svakom trenutku da odrede lokaciju astronauta.

Četiri prijemnika signala iz senzora radiće na ruskom modulu "Zvezda" i obezbeđivati podatke za sve sisteme za održavanje života Međunarodne svemirske stanice - oni će prenositi informacije o lokaciji Škaplerova.

U budućnosti, naučnici planiraju da postave slične odašiljače na sve module Međunarodne svemirske stanice, navodi "Ruska reč".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.