Retka sova primećena kod Prijepolja: Potpuno bela kukumavka FOTO

Izvor: B92, 14.Jan.2021, 19:26

Retka sova primećena kod Prijepolja: Potpuno bela kukumavka FOTO

Potpuno bela sova kukumavka primećena je tokom decembra 2020. na teritoriji opštine opštine Prijepolje.

Na osnovu fotografija pretpostavlja se da je sova leucistična, tj. da je to jedinka sa genetskim poremećajem koji uzrokuje nedostavak crnog pigmenta (melanina) na telu.

"Potpuno bele divlje ptice izuzetno su retke u prirodi, izuzev vrsta koje su uobičajeno bele kao labudovi, bele čaplje, neke vrste galebova i slično. Nije nam poznat sličan nalaz bele kukumavke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji", saopštili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Inače, u proteklih 40 godina svega tri puta zabeležene su bele utine, jednom u Doroslovu kod Sombora, jednom u Zagajici kod Vršca i jednom u Jarkovcu kod Kovačice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.