Reper koga su poštovale generacije, voleo je život i adrenalin

Izvor: B92, 09.Sep.2019, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reper koga su poštovale generacije, voleo je život i adrenalin

Jedna od pesama koja je proslavila Grua i postala njegov prvi veliki hit je "Biću tu", sa albuma "Da li imaš pravo" iz 1995. godine.

Pesmu je pratio i provokativni spot, snimljen godinu dana kasnije, u kome su se pojavile devojke iz, u to vreme još nepostojeće grupe Models, a ispod njih su bili ispisani nasumično izabrani brojevi, po uzoru na reklame za hot-lajn telefonske linije.

Ti brojevi su, međutim, zaista postojali, zbog čega je kasnije u, izmenjenoj verziji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spota, preko njih postavljen natpis rasprodato.

Pre četiri godine, povodom 20 godina od izlaska jednog od svojih najvećih hitova, Gru je, sa reperom Gazda Pajom, kao i nekima od aktera originalnog "kontroverznog" spota iz 1995. (Ivanom Stamenković Sindi i Igorom Lazićem Nigorom) snimio spot za remiks te pesme, pod naslovom "Biću tu / 20 godina kasnije".

Muzikom je počeo da se bavi odmah nakon srednje škole. Posle posle prva dva albuma iz 1995. i 1996. ("Da li imaš pravo" i "Gru2"), sledeći je "Vetrenjače" izdao je 1999. godine, a četvrti "Beograd", 2003.

Pesma "Stara škola, nova škola", na neki način je označila dolazak novog talasa srpskog repa, i to od repera koga će svi kasniji muzičari nastaviti da poštuju kao jednog začetnika tog žanra na ovim prostorima.

Radio je i kao di-džej, a tokom svoje karijere, osim s reperima kao što su Ajs Nigrutin i Marčelo, sarađivao je sa brojnim muzičarima među kojima su Tijana Dapčević, Del arno bend (sa kojim je snimio remiks pesme "5ak"), Bajaga i instruktori, Montenigers i Vasil Hadžimanov.

Dalibor Andonov Gru se, osim repom, bavio i sportom. Trenirao je vaterpolo, a u slobodno vreme je voleo košarku, kao i adrenalinske sporotve, kao što su skijanje, snoubording i kajting.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.