Reč godine po oksfordskom rečniku - vaporizovati

Izvor: B92, 18.Nov.2014, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reč godine po oksfordskom rečniku - "vaporizovati"

Engleska reč "to vape", u prevodu "vaporizovati", koja se odnosi na korišćenje elektronskih cigareta, proglašena je za reč 2014. godine u izboru oksfordskog referentnog rečnika engleskog jezika.

Dostojna naslednica reči "selfie” je sve češće je u upotrebi od kako raste popularnost elektronskih cigareta. One umesto dima ispuštaju paru, te otuda i ovaj novi glagol "to vape".

"Što su elektronske cigarete sve rasprostranjenije, to reč “vaporizovati” sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više dobija na popularnosti. Danas imate trideset puta više šansi da čujete ovu reč nego pre dve godina, a njena upotreba se udvostročila u poredjenju s prošlom godinom", navode predstavnici oksfordskog rečnika.

Sajt je konstatovao da je ovaj termin bio posebno masovno korišćen u aprilu, kada je u Londonu otvoren "The Vape Lab", prvi kafić za ljubitelje elektronskih cigareta.

"To Vape" se nametnuo ispred skraćenice "Indyref", koja se odnosi na referendum za nezavisnost Škotske, kao i ispred reči "normcore" koja označava stil oblačenja mimo svake mode koji postaje sam po sebi modni trend.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASLEDNICA SELFIJA: Reč godine prema Oksfordskom rečniku - vaporizovati

Izvor: Kurir, 18.Nov.2014

Dostojna naslednica reči "selfie” je sve češće je u upotrebi od kako raste popularnost elektronskih cigareta. One umesto dima ispuštaju paru, te otuda i ovaj novi glagol "to vape"..Engleska reč "to vape", u prevodu "vaporizovati", koja se odnosi na korišćenje elektronskih cigareta, proglašena...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.