Razmažena deca, novac, lavovi i krokodili

Izvor: B92, 23.Jan.2015, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmažena deca, novac, lavovi i krokodili

Deca bogatih roditelja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za razliku od svojih vršnjaka, ne igraju se plišanim medama, lavovima ili tigrovima, već traže, a zatim i dobijaju, pravu stvar, prenosi BBC.

Dečja rečenica "Mama, kupi mi ponija" poslednjih dobija potpuno novo značenje, jer bogati roditelji širom sveta sve ređe svojim najmilijima znaju da kažu "ne". Doktor Elsajed Mohamed, regionalni direktor Međunarodnog fonda za dobrobit životinja, kaže da se ta tendencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << možda i najviše vidi u UAE.

"Skoro svako dete sa kojim sam se susreo ovde ima bar jednog egzotičnog ljubimca, od pitona, do lavova. Šokiran sam kada vidim da čitave porodice idu na pijace i kupuju sve, reptile, primate, a cene padaju tako da se nešto može uzeti i za 60 dirama, ili desetak dolara", kaže on za "Galf njuz".

Doktor Mohamed kaže da je velika tražnja za egzotičnim ljubimcima opasna i da je stvaraju želje dece i neodgovornost roditelja.

"Glavni problem je što deca žele te životinje, kako bi se sa njima igrali kao da su igračke", rekao je Mohamed.

Vlasti u UAE pokušavaju već nekoliko godina da se izbore sa ovim problemom, a u nekim emiratima je odnedavno zabranjeno posedovanje egzotičnih ljubimaca.

Vlasnicima je dat rok od mesec dana da predaju svoje ljubimce, tokom kog su vlasti morale da nađu način da udome najegzotičnije vrste paukova, džinovske, iguane, tigrove, leoparde i krokodile.

Naravno, mnogi od njih i dalje kriju ljubimce u domovima, a zanimljiv je podatak da je u periodu od 2010. do 2012. godine u UAE uvezeno i 114 lavova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.