Raketom će napasti asteroid i tako spasiti Zemlju?

Izvor: B92, 04.Apr.2015, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketom će napasti asteroid i tako spasiti Zemlju?

Asteroid Didimos širok 800 m sa svojim će satelitom 2022. doći vrlo blizu Zemlji. Svemirski stručnjaci planiraju da ga preusmere i tako će prvi put poremetiti dinamiku u Sunčevom sistemu.

Kad bi asteroid ove veličine udario u Zemlju, napravio bi krater širok najmanje dva i po kilometra i ostavio nemerljivu klimatsku štetu. Zemljani moraju nešto da preduzmu.

Evropska svemirska agencija je zbog toga izradila obrambenu strategiju planete. Testiraće je na Didimosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << širokom 800 metara, koji će se 2022. godine približiti Zemlji. Istražiće površinu i unutrašnjost asteroida i njegovog satelita koji je širok 170 metara. Ti podaci će im omogućiti “napad” na asteroid i promenu njegove orbite.

Bio bi to prvi put da je ljudska vrsta uspela da promeni dinamiku u svemiru. Ako uspe, Zemlja će moći da se brani i od većih asteroida.

3 - Opasnost za ljude - asteroid će se za sedam godina približiti na 11 miliona kilometara od Zemlje i zapretiti ljudskoj vrsti. Zbog toga naučnici počinju ovo svemirsko istraživanje odlaze dve godine ranije

2 - Analiza - NASA će se parkirati blizu Didimosa i njegovog satelita nakon čega će otpočeti analizu

1 - Skeniranje - Koristiće vizualne, termalne i radarske tehnologije kako bi mapirali asteroid, istražili njegovu površinu i unutrašnjost. Podatke će vratiti na Zemlju

0 - Uništavanje - S podacima koje prikupe, Evropska svemirska agencija i NASA planiraju da prema asteroidima, brzinom od šest kilometara u sekundi, upute letelicu koja će im, nakon sudara, promeniti orbitu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.