Prvi put snimljeno biće staro 300 miliona godina

Izvor: B92, 16.Dec.2016, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put snimljeno biće staro 300 miliona godina

Iako se na Zemlji pojavila pre ere dinosaurusa, vrsta ajkule zvana „himera“ sve donedavno nije bila snimljena kamerom, piše Nešnal džiografik.

Iako je video nastao 2009. godine, njegovi autori zapravo su geolozi koji nisu ništa znali o tom morskom stvorenju, tako da je tek nedavno, sasvim slučajno, ustanovljeno da je reč o izuzetno važnom snimku.

Naučnici su do sada imali priliku da se susretnu sa plavim himerama zašiljenog nosa samo u dobokim vodama južne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hemisfere (Australija, Novi Zeland i Nova Kaledonija), a ovaj primerak pronađen je u blizini Kalifornije i Havaja.

Snimak je načinilo je vozilo na daljinsko upravljanje Istraživačkog instituta akvarijuma u zalivu Monterej, koje se nalazilo 2.042 metara ispod površine mora.

Ono što je naročito zanimljivo je da se polni organ plave himere nalazi na njenoj glavi, koji izvlači i uvlači po potrebi, dok male tačke predstavljaju senzorne kanale koji služe otkrivanju lokacije njihovog plena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi put snimljeno biće staro 300 miliona godina

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Dec.2016

Iako se na Zemlji pojavila pre ere dinosaurusa, vrsta ajkule zvana „himera“ sve donedavno nije bila snimljena kamerom, piše Nešenal džiografik...Iako je video-snimak nastao 2009. godine, njegovi autori zapravo su geolozi koji nisu ništa znali o tom morskom stvorenju, tako da je tek nedavno, sasvim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.