Prvi džetpek uskoro u prodavnici blizu vas

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi "džetpek" uskoro u prodavnici blizu vas

Prvi praktični „džetpek“ dobio je dozvolu za dalje testiranje na ljudima od strane aviacionih regulatornih tela na Novom Zelandu.

Ovaj „džetpek“ je razvila Martin vazduhoplovna kompanija i do sada je prošao kroz veliki broj prototipova. Poslednji prototip nazvan P12 opisan je kao „veliki korak napred“.

Prethodne verzije uspešno su letele do visine od 1.500 metara ali samo sa lutkom.

„Promena pozicija izduva dovela je do kvantnog skoka u izvođenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << džetpeka u poređenju sa prethodnim modelom, posebno kada je upravljivost u pitanju. Ovo je veoma važan korak za nas pošto smo sada u poziciji da ga komercijalizujemo. Nadam se da će naš džetpek uskoro biti dostupan za komercijalno korišćenje“, izjavio je šef projekta Piter Kuker.

Uprkos svom imenu, u pitanju je minijaturni helikopter koji koristi posebne ventilatore kako bi postigao let.

„Džetpek“ ima domet od 30 kilometara i ukupno vreme leta od 30 minuta a originalno je osmišljen u rekreativne svrhe. Međutim, kompanija sada tvrdi da postoji veliko komercijalno interesovanje za njihov proizvod.

„Džetpek“ će sudeći po ceni od 250.000 dolara prvenstveno biti igračka za bogate, ali on može biti korišćen i u civilne i odbrambene svrhe poput hitnih intervencija i nadziranja granice.

Korisnici kontrolišu spravu uz pomoć džojstika a sistem koji kontroliše let nadzire kompjuterski sistem.

Nova dozvola omogućiće kompaniji da ljudski piloti lete ovim „džetpekom“ – ali samo do visine od 6 metara i to u nenaseljenim regijama.

Uprkos velikom interesovanju javnosti, razvoj „džetpeka“ nije zadobio pažnju vojske i druih institucija koje smatraju da je u pitanju nepraktična letelica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.