Prve otrovnice u istoriji - ni škorpije, ni zmije, već sisari

Izvor: B92, 16.Feb.2017, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve otrovnice u istoriji - ni škorpije, ni zmije, već sisari

Prva otrovna životinja na svetu nije bila i škorpija, meduza ili zmija. Nova studija pokazuje da je to bio sisar nalik reptilu, veličine mačke, koji je živeo u periodu pre dinosaurusa, na području današnje Južne Afrike.

Životinja, pod nazivom ‘euchambersia mirabilis’, živela je pre oko 260 miliona godina, ili oko 20 miliona godina pre nego što su dinosaurusi hodali zemljom. Pripadalo je grupi terapsida, što znači da ima sisare za pretke.

Postoje samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva fosila E. mirabilis lobanje koji su poznati naučnicima. Iako su otkriveni nedaleko jedan od drugog, jedan je pronađen 1932. a drugi tek 1966. godine.

Otrovne žlezde sastoje se od mekog tkiva, pa se retko mogu okameniti, a naučnici su do saznanja došli na osnovu čudne lobanje i zuba životinje.

Naime, lobanja ima neobično veliko udubljenje koje se nalazi iza očnjaka u gornjoj vilici, a povezano je sa njima.

Mnogi su spekulisali da se otrovna žlezda uklapa u ovu veliku šupljinu, ali niko nije to detaljno istražio. Zato su naučnici "Bernard Rajs Instituta" napravili digitalni 3D model jedne od lobanja i potvrdili da su su prve otrovnice svoje žrtve vrebale više od 100 miliona godina pre prvih zmija.

Naime, rezultati su pokazali da je anatomija ovog sisara imala sve karakteristike otrovne životinje, uključujući i prostor u kome su bile smeštene otrovne žlezde, povezanost sa očnjacima preko kojih je ova životinja otrov ubrizgavala u žrtvu, navodi sajt “Lajv sajens”.

"Ovo je prvi dokaz o najstarijiim otrovnim kičmenjacima ikada pronađen, a još više iznenađuje da nije u vrsti u kojoj se očekuje da bude” naveo je u svom saopštenju rukovodilac istraživanja Žulijen Benua, istraživač “Bernard Rajs Instituta za paleontološka istraživanja” na Univerzitetu Vitvatersrand, u Južnoj Africi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.