Provedite Porodičan dan na 11. Festivalu nauke

Izvor: B92, 16.Dec.2017, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provedite Porodičan dan na 11. Festivalu nauke

Najveća naučna zabava u regionu, bogatija za nekoliko iznenađenja posebno osmišljenih za porodična druženja i posetioce svih uzrasta, obeležiće dane vikenda, 16. i 17. decembar, na 11. Festivalu nauke koji se održava u halama 5, 7, 8 i 9 Beogradskog sajma.

Želeći da program prilagode porodičnim druženjima uz naučnike iz cele Srbije, organizatori Festivala nauke ove godine su, između ostalih noviteta, uveli i Porodični dan. Ovaj festivalski praznik rezervisan je za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslednji festivalski dan, nedelju 17. decembar kada će posetioce dočekati više od 700 naučnika i naučnih komunikatora.

Sa pedeset tri interaktivne postakve, četiri izložbe i 75 naučnih i obrazovnih insititucija, na preko 6.000 kvadrata, posetioci će biti u priliti da se oprobaju u brojnim naučnim avanturama.

Ko od članova porodice može da prestigne slona ili medveda, koliko je internet bio brz u vreme roditelja, a koliko u vreme današnjih mališana, sa kim će se pre sprijateljiti Srećko – robot koji čita emocije, u čemu se razlikuju skeleti muškaraca, žena i dece, ko je spretniji u pravljenju hemijskih čarobnih koktela, a kome za rukom polazi rešavanje arheoloških izazova u virtuelnoj realnosti, saznaće se tokom dana vikenda na Festivalu nauke!

Naučna zabava koja je tokom četvrtka i petka okupila učenike iz više od 300 osnovnih i srednjih škola iz regiona, sprema se za naučne izazove kojima će na crtu izaći školarci, studenti, njihovi roditelji i svi ostali zaljubljenici u nauku.

Na Naučno-fantastičnoj bini nastupiće Stiv Vulf, holivudski naučni komunikator, osnivač organizacije „Nauka u filmovima“ (Science In The Movies) koji sa Tom Kruzom, Al Paćinom, Arnoldom Švarcenegerom i mnogim drugim velikim holivudskim zvezdama radi na spektakularnim filmskim akcijama i kaskaderskim vratolomijama.

Domaće boje braniće studenti Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa predstavom „Hemičari uzvraćaju udarac“ inspirisanom filmovima i muzikom. Pariska cirkuska akademija La belle Apocalypse će u saradnji sa fizičarem publici pojasniti kako to cirkuski izvođači uspevaju da prkose gravitaciji.

Samo u nedelju. 17. decembra u Hali 5, svoj šou izvešće jedan od omiljenih festivalskih superheroja Milan Popović, čiji će „Fantastično bombastični Milanov šou“ sa početkom u 17:30 časova ostaviti bez daha posetioce svojim eksplozivnim naučnim eksperimentima i igrarijama.

Sa posetiocima festivala u subotu i nedelju od 12-14 časova družiće se i čuveni automobilista, evropski šampion, član NIS Petrol rejsing tima Dušan Borković, koji će u svoju naučnu avanturu pozvati male i velike naučnike.

Generalni sponzor Festivala nauke, Naftna industrija Srbije, predstavlja se sa postavkom „Energija koja pokreće“ i otkriva posetiocima zašto nafta u savremenom svetu još nema alternativu, kao i na osnovu kojih zakona fizike pogonska goriva postaju izvor energije i pokreću naša omiljena prevozna sredstva.

Još jedan od festivalskih noviteta, Mala naučna bina zablistaće posebnim sjajem okupljajući sjajnu ekipu naučnika koji će, jedan na jedan, sa svim znatiželjnim posetiocima pričati o naučnim izazovima i iskustvima.

Bilo da je u pitanju razgovor o podvodnim avanturama, fizičkim i gastronomskim eksperimentima ili svetskoj prestonici sova, na ovoj bini otvoriće se brojne teme koje će posebno biti zanimljive starijim posetiocima.

Mlađi posetioci u zoni Ekspertinejdžera moći će od svojih vršnjaka da saznaju kako se prave roboti ili pak kako se štite dragoceni metali, dok će se najmlađi gosti festivala zaljubiti u nauku na prvi pogled u Maloj zoni bogatoj zadacima, eksperimentima i pričama prilagođenim njihovom uzrastu.

Festivalske karte, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta, karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu.

Karta važi za jedan festivalski dan u halama 7, 8 i 9, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Generalni sponzor Festivala nauke petu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Na ovaj način NIS i Festival nauke zajedno doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji, što je jedan od strateških ciljeva kompanije.

Deveti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. Zemlja partner Festivala nauke je Američka Ambasada.

Podrška festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, Ambasada Izraela i Francuski institut. Sponzori jedanaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, Erste banka, National Geographic, Samsung i Grafix.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Porodičan dan na 11. Festivalu nauke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2017

Najveća naučna zabava u regionu, bogatija za nekoliko iznenađenja posebno osmišljenih za porodična druženja i posetioce svih uzrasta, obeležiće dane vikenda, 16. i 17. decembar, na 11. Festivalu nauke koji se održava u halama 5, 7, 8 i 9 Beogradskog sajma...Želeći da program prilagode porodičnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.